10 lucruri inedite despre familia Kennedy

8 lucruri inedite despre familia Kennedy

După recenzia filmului Jackie și micul istoric despre evenimentele care au inspirat filmul, a venit momentul să vă povestesc 8 lucruri inedite despre familia Kennedy.

1. După asasinarea lui JFK, rețelele de televiziune au suspendat transmisiunile timp de 4 zile

Pe 22 noiembrie 1963, la 10 minute după împuşcarea lui John F. Kennedy, primul post TV care a difuzat buletin de ştiri despre subiect a fost CBS. După aceea, toate cele trei reţele de televiziune existente (CBS, NBC şi ABC) şi-au întrerupt programul normal pentru a difuza subiectul asasinării timp de patru zile la rând. Uciderea lui JFK a fost cel mai lung eveniment mediatic acoperit fără întrerupere la televizor, înainte de atacurile din 11 septembrie 2001.

8 lucruri inedite despre familia Kennedy
Biroul NBC News
Sursa: cnn.com

2. Condoleanțe: 22.000

După asasinarea soțului ei, Jackie Kennedy a primit peste 22.000 de scrisori  și telegrame de condoleanțe, venite din întreaga lume.

8 lucruri inedite despre familia Kennedy
Photo by Jacques Lowe, 1959

3. Adevărul despre moartea lui John Fitzgerald Kennedy ar putea fi aflat anul acesta

Adevărul despre moartea lui John Fitzgerald Kennedy ar putea fi aflat în 2017, dacă Trump va lua decizia de a face public conţinutul mega-confidenţial al arhivelor ce conţin documente despre asasinarea fostului preşedinte american. La cele peste 40.000 de documente redactate în cadrul anchetei au avut acces doar şapte arhivari, ale căror nume nu au fost dezvăluite.

Site-ul Politico, pe care au apărut în premieră aceste informaţii, afirmă că, deşi octombrie 2017 a fost data fixată oficial pentru a autoriza accesul publicului larg la arhive, în orice moment Trump ar putea să îşi exercite dreptul de veto, în urma unei cereri formulate de CIA, FBI sau orice altă agenţie guvernamentală.

8 lucruri inedite despre familia Kennedy
Photo: Julian Hamilton / Daily Mirror

4. Asasinarea președintelui nu era considerată crimă federală în anul 1963

Deși până la asasinarea lui JFK, au mai fost trei preşedinţi SUA asasinaţi (Abraham Lincoln, James Garfield şi William McKinley), uciderea sau tentativa de ucidere a unui preşedinte nu a fost considerată infracţiune federală decât începând din 1965, la doi ani de la moartea lui John F. Kennedy.

8 lucrui inedite despre familia Kennedy
Sursă foto: telegraph.co.uk

5. Înainte de a se căsători cu JFK, Jackie a fost logodită cu un alt bărbat

În ianuarie 1952, paginile societății din Washington Times-Herald anunțau logodna lui Jackie cu un absolvent Yale, veteran din Al Doilea Război Mondial și bancher de pe Wall Street, John Husted. În vârstă de 22 de ani, Jackie a început să aibă îndoieli și se presupune că și-a exprimat rezervele asupra ideii de a deveni o casnică. În martie 1952, ea a anulat nunta. Doar câteva luni mai târziu, începe să se întâlnească Kennedy, care pe vremea aceea era doar un congresman.

8 lucruri inedite despre familia Kennedy
Sursa foto: rarenewspapers.com

6. Pentru prima dată în istorie, un președinte SUA depune jurământul în fața unei femei

La câteva ore după asasinare, vicepreşedintele Lyndon Johnson a fost învestit în funcţia de preşedinte la bordul Air Force One, cu Jacqeline Kennedy alături. Jurământul a fost depus în faţa judecătorului federal Sarah Hughes, singura femeie care a îndeplinit vreodată această funcţie. La eveniment au participat 26 de persoane.

8 lucruri inedite despre familia Kennedy
Photo by Cecil Stoughton:LBJ Presidential Library

7. Lee Harvey Oswald nu a fost arestat pentru asasinarea lui JFK

Deși există o mulțime de teorii ale conspirației, istoria ne arată că John F. Kennedy a fost ucis pe 22 noiembrie 1963, în Dallas, de către Lee Harvey Oswald. Potrivit CNN, aspectul inedit este că Harvey Oswald nu a fost arestat pentru uciderea preşedintelui american, ci pentru împuşcarea mortală a unui ofiţer de poliţie din Dallas, J.D. Tippitt, la 45 de minute după ce Kennedy a murit. Oswald a negat ambele acuzaţii şi, în timp ce era transferat la închisoare, a fost omorât de Jack Ruby, un proprietar de cluburi de noapte din Dallas.

8 lucruri inedite despre familia Kennedy
Sursa: cnn.com

8. Costumul roz purtat de Jackie în ziua asasinării soțului ei va fi expus abia în anul 2103

Jackie Kennedy încă mai purta costumul roz, plin de sânge, atunci când a ajuns înapoi la Casa Albă, la câteva ore bune de la asasinarea soțului ei. Îl purtase la spital, la evenimentul de învestire al președintelui Johnson și în limuzina prezidențială. Voia ca întreaga lume să vadă ce i se întâmplase.

Costumul, încă necurățat, se află din 1964 la Arhivele Naționale din Maryland. În 2003, la 9 ani de la moartea lui Jackie, fiica ei (Caroline) a dăruit costumul poporului american, cu condiția ca el să nu fie expus decât 100 de ani mai târziu, dar și atunci cu acceptul prealabil al membrilor familiei. Jackie mai purtase costumul de 6 ori, înainte să îl poarte în Dallas.

8 lucruri inedite despre familia Kennedy
Photo by Cecil Stoughton:Mary Ferrell Foundation
Sursa informații: CNN
ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns