belgrade view

Belgrad, orașul contrastelor

Belgrad este, cu siguranță, un oraș al contrastelor și, din punctul meu de vedere, arată mai bine ca Sofia și aprope la fel de bine ca București. Două zile sunt suficiente pentru a vizita tot ce este „must see”, dar trebuie să ai în vedere că se va lăsa cu mult mers și durere de picioare. Așadar, ca să scapi de cele menționate anterior, rezervă-ți 3 zile pentru acest oraș.

belgrad centru vechi

Cum ajungi din România în Belgrad?

În Belgrad se ajunge destul de simplu. Povesteam într-un articol anterior că eu am mers prin Drobeta, cu o oprire de o noapte în Golubăț – Vinci (2 ore de condus), iar de la Golubăț până în Belgrad, încă 2 ore. Deci, cu tot cu stat la vamă, din Drobeta până în Belgrad vei face până în 4 ore.

Vestea bună este că, după ce treci de Požarevac, mai mergi câțiva kilometri și apoi ai autostradă până la intrarea în Belgrad (în total, cam 70 de kilometri). Taxa de autostradă este 200 de dinari și se plătește la ieșirea de pe autostradă (cash sau card), cu mențiunea că trebuie să oprești la intrarea pe autostradă pentru a lua un tichet.

traseu romania serbia

Ce trebuie să știi despre Belgrad

Mare parte din Belgrad arată de parcă este pe punctul să se dărâme. Nici măcar în București nu m-am ferit cu atâta patos de mersul pe sub balcoane sau pe lângă clădiri.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dar lucrurile se schimbă atunci când ajungi în centrul orașului: clădiri frumoase, renovate, bulevarde largi și o mulțime de terase. Trebuie să mărturisesc faptul că Centrul Vechi seamnănă destul de bine cu cel din Plovdiv, chiar dacă mai are cale lungă până să arate la fel de bine.

Această prezentare necesită JavaScript.

În Belgrad se fumează peste tot: înăuntru și afară. Interesant este că nimeni nu pare deranjat de treaba asta, nu se strâmbă, nu vrea să-ți arunce cu scrumiera în cap. Când i-am spus chelnerului de la una dintre terase că în România nu se mai fumează înăuntru de un an și jumătate, s-a uitat la mine atât de ciudat, de ziceai că l-am anunțat că se apropie Apocalipsa.

Centrul Vechi din Belgrad

Centrul Vechi din Belgrad este standard pentru Balcani, cu excepția Tiranei. Bulevarde largi și aerisite, clădiri frumos renovate, o grămadă de restaurante, baruri și cafenele. Din acest punct de vedere, Belgrad mi s-a părut foarte asemănător cu Plovdiv.

Locul este foarte animat, plin de oameni, chiar dacă este ora 23:00, într-o zi de marți, astfel că viața de noapte din Belgrad rivalizează cu cea din București, în varianta în care nu stai mereu cu grija că o să cadă clădirile pe tine. Cum s-ar zice, 1-0 pentru Belgrad la acest capitol.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cazare în Belgrad

Principalul sfat pe care ți-l pot oferi este să te cazezi în centru sau cât mai aproape de centru. Pe Booking este o listă extrem de ofertantă de cazări, iar prețurile sunt ok. De data aceasta, noi am închiriat un apartament, aflat aproape de centru, dar dacă vrei o recomandare de hotel la un preț accesibil, ți-l recomand pe acesta, care costă în jur de 100 de euro pentru 2 nopți, cameră dublă. Sau poți alege una dintre ofertele de mai jos:



Booking.com

Unde mâncăm în Belgrad?

La capitolul mâncare, Belgrad stă excelent. Noi am descoperit o serie de locuri pe care ți le recomand cu toată inima, cu mențiunea că porțiile sunt uriașe. Așadar, dacă mănânci ca o vrăbiuță, îți recomand călduros să comanzi o porție la două persoane.

Restaurantul Casa Nova

Se află chiar în Centrul Vechi și are o terasă mică, dar foarte drăguță. Este recomandat să faci rezervare înainte să mergi acolo, dar dacă ai noroc, găsești o masă liberă.

Noi am comandat două fripturi de vită, cu un decor absolut senzațional, cu sosuri diferite: eu – trufe și el – piper verde.  În total, pentru cele două fripturi de vită, 6 beri, 2 cafe latte și o apă plată am plătit în jur de 200 de lei. Un preț absolut rezonabil, zic eu.

restaurant casa nova belgrad

Restaurantul Madera

Se află aproape de centru, în parcul Tasmajdan și are o terasă enormă și minunată. Este destul de exclusivist, astfel că dacă te duci în șlapi și pantaloni scurți, există șansa să nu poți intra. Noi am comandat pate de gâscă cu fructul pasiunii, mic grill sârbesc, șnițel de vită, creme brulee, o apă plată mare, un latte și două beri. Totul a costat în jur de 250 de lei. Am menționat că porțiile sunt enorme?!

Această prezentare necesită JavaScript.

Cafeneaua Red Bar

Cafeneaua se află în Centrul vechi, are o servire foarte bună și… prețuri extrem de mici. Trei cafe latte, o bere, două pahare de apă plată (care au venit din partea casei) au costat 26,5 lei.

Și the best part este că ai parte de cea mai plăcută companie: pisici grațioase, adorabile și extrem de alintate, care abia așteaptă să torcăiască pe lângă tine.

pisici belgrad

Înghețată de la Moritz Eis

Una dintre cele mai bune înghețate pe care am mâncat-o a fost în Belgrad. Știu, sună la fel de ciudat și pentru mine. Dar aromele de Orange&Melissa și Raspberry m-au dat gata. O aromă costă 160 de dinari (6 lei), două – 260 de dinari  (9,8 lei) și trei – 350 de dinari (13,2 lei).

înghețată moritz eiz

De vizitat în Belgrad

1. Muzeul Automobilului

Muzeul Automobilului este, de fapt, un garaj în care se găsesc niște bijuterii de mașini, așa cum vei putea observa în galeria foto de mai jos.

Construcția datează din anul 1929, era numită Modern Garage și a fost primul garaj public din centrul orașului. Colecția include mașini din anii ’50 până în anii 2000, cu mențiunea că se găsesc aici și mașini-bijuterii, precum Cadillac din 1957, Mercedes 300C din 1956 sau Jaguar din 1963.

Această prezentare necesită JavaScript.

2. Fortăreața Kalemgdan

Statisticienii au numărat nu mai puțin de 115 bătălii purtate la porțile ei (inclusiv victoria lui Iancu de Hunedoara din 1456), iar cetatea a fost rasă de pe fața pământului de vreo 40 de ori, dar de fiecare dată, a fost reconstruită, datorită poziției strategice.

Dacă ajungi în Belgrad, e musai să vezi apusul de pe zidurile fortăreței. Este cel mai impresionant moment din capitala Serbiei.

Această prezentare necesită JavaScript.

3. Muzeul Nikola Tesla

Dacă ajungi în Belgrad, nu poți rata muzeul Nikola Tesla, care a evoluat de la o minusculă cameră în 1927, la un muzeu în toată regula, cu 7 camere, plin de invențiile marelui Tesla. În muzeu, pe lângă invenții mai sunt câteva obiecte persoanale și de garderobă ale inventatorului.

Prețul unui bilet este de 500 de dinari și, la cât de interesant a fost turul, aș fi plătit mai mult. Totul începe cu o prezentare video despre viața lui Tesla și invențiile sale, urmând ca apoi să asiști la demonstrații live și absolut fascinante despre felul în care funcționează invențiile maestrului.

Această prezentare necesită JavaScript.

4. The National Assembly

The National Assembly din Belgrad este o clădire care, din cauza războaielor, a avut nevoie de 30 de ani ca să fie finalizată. După multe încercări, clădirea a fost finalizată în anul 1936. În fața ei, se află un banner cu chipurile celor care au pierit în războiul Balcanic și, trebuie să mărturisesc faptul că, văzând toate acele fotografii, m-au luat fiori pe șira spinării.

Această prezentare necesită JavaScript.

Câteva detalii interesante despre Belgrad

Sârbii sunt foarte înalți. Înalți la modul că zici că este țara lui Gulliver, iar eu eram singura pitică de acolo. Privește fotografia și uite unde se aflau personajele față de ceilalți oameni sau față de clădire.

cum sunt sârbii

Sârbii sunt foarte creativi. În plus, au grijă de felul în care arată trotuarul în fața magazinelor lor și sunt deosebit de amabili și de săritori, chiar dacă nu vorbesc engleză.

În concluzie, Belgrad merită vizitat măcar o dată în viață, măcar pentu trecutul încărcat de istorie și mâncarea absolut delicioasă.

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalveazăSalveazăSalvează

SalveazăSalveazăSalveazăSalveazăSalveazăSalvează

SalveazăSalveazăSalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

2 comments

  1. Pingback: Vacanță Sarajevo

Lasă un răspuns