Știe toată lumea care e. La fel de bine cum știm că nu e tocmai frumos să i-l fluturi cuiva prin față. Sau prin spate. Dar de unde vine și ce înseamnă de fapt acest gest?
Înaintea bătăliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipând victoria lor asupra Angliei, au decis să le taie degetul mijlociu tuturor soldaţilor luaţi prizonieri. Astfel, aceştia nu mai puteau să tragă cu arcul, ceea ce îi făcea inutili în luptă. Lucrurile nu au mers tocmai cum au crezut francezii. Englezii au câştigat bătălia şi au început să le arate francezilor degetul mijlociu, în semn de batjocură.
DIn 1415 a trecut mult timp, dar se pare că faimosul deget își trage originile din trecutul și mai îndepărtat. Este identificat ca digitus impudicus („deget indecent”) în scrierile romane antice și îl mai găsim menționat în comedia greacă antică „Norii” de Aristofan.
În secolul IV î Hr, în Atena, un intelectual şi-a ridicat în public degetul mijlociu pentru a-şi exprima dispreţul faţă de un politician care vorbea ca o moară stricată. „Acesta este marele demagog”, a spus intelectualul, care era nimeni altul decât filosoful Diogene. Politicianul era oratorul Demostene.
Degetul mijlociu a ajuns și în SUA, pare că odată cu imgiranţii italieni, pentru prima oară în anul 1886, când un jucător al echipei de baseball Boston Beaneaters l-a ridicat într-o fotografie de grup cu rivalii de la New York Giants.
Astăzi semnul are mai multe explicații. Un lucru e clar: nu e de bine.