De ce avem lapsus?

Astăzi o să vă povestesc despre ăăăă… cum îi spune… ăăăă. Așa-i că-i enervant când ai un lapsus? Dar de ce avem lapsus?!

de ce avem lapsus

Chiar dacă majoritatea expeţilor dau vina pe vârstă, lapsusurile nu ţin cont de asta și apar chiar şi la persoane tinere, cu vârsta sub 20 de ani. În acest sens, o echipă de cercetatori a demonstrat că lapsusul nu are legătură cu pierderea memoriei. El apare din cauza unui mod greşit de a învăţa sau de a reţine o informaţie.

Experimentul cercetătorilor Amy Warriner şi Karin Humphreys a fost simplu, însă foarte productiv. Ei au pus o serie de întrebări simple unui grup de elevi. Apoi i-au lăsat să se gândească 10 secunde, respectiv 30 de secunde înainte de a da răspunsul. Spre exemplu, la intrebarea “Cum se numeşte un recipient metalic de mari dimensiuni, ataşat unui vehicul, destinat transportului de combustibil?”, unii elevi au răspuns “cisternă” după 10 secunde, iar alţii după 30 de secunde. La două zile dupa acest mic test, elevii au fost întrebaţi din nou acelasi lucru. Spre satisfacţia cercetatorilor, cei care au avut timp de gândire 10 secunde şi-au amintit mult mai usor cuvântul decat cei care s-au gândit 30 de secunde.

Acest fenomen este oarecum similar cu următorul scenariu pe care cu siguranţă îl cunoastem cu toţii: Când ne străduim foarte tare să ne aducem aminte “cuvântul lipsă”, de multe ori parcă nu reuşim. Dacă renunţăm însă să ne mai gândim la acel cuvânt, el apare brusc exact când ne aşteptăm mai puţin.

”Metaforic vorbind, e acelaşi lucru cu a-ţi învârti roţile în zăpadă, reuşind nimic mai mult decât să creezi un şanţ mai adânc”, au explicat cercetătorii Amy Warriner şi Karin Humphreys.

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns