Până acum două săptămâni, când auzeam Sarajevo, mă gândeam instant la război. Acum că am vizitat acest oraș, când aud Sarajevo, mă gândesc la oameni prietenoși, mâncare bună și un mix cultural absout fascinant.
Ca să vizitezi acest oraș magnific, ai nevoie cam de 4 zile. Dacă stai mai puțin de atât, crede-mă, vei regreta. Eu am avut doar 3 zile la dispoziție și n-am apucat să văd tot ce mi-aș fi dorit. Sarajevo este mult mai frumos decât Belgrad și clar mai pitoresc decât București.
În Saravejo se ajunge destul de ușor cu mașina, din România. Eu am venit aici din Belgrad, iar detalii despre traseu găsești aici.
Ce trebuie să știi despre Sarajevo
Sarajevo poartă, încă, urmele războiului, dar asta nu îi știrbește deloc din farmec. O clădire dărpănată, cu urme de șrapnel ici, câteva clădiri perfect renovate colo. În Sarajevo nu ai cum să te plictisești, nici dacă vrei. Mixul cultural existent aici te va face să simți că ești în țări diferite în același timp, iar asta este o senzație foarte faină.
Spuneam de mixul cultural. Ei bine, adăugați la asta și mixul religios. În Sarajevo sunt foarte multe moschei care vin la pachet cu sunetele obișnuite de slujbă, din oră în oră și, uneori, chiar mai des. După vreo două-trei ore, te obișnuiești atât de tare cu sunetul de fundal, că nu mai auzi nimic.
Foarte important de știut este că apusul din Sarajevo este un moment deosebit, care merită fotografiat și admirat. Talentul meu de fotograf este mic spre deloc, astfel că îți recomand să iei pozele de mai jos ca pe un foarte vag reper și să mă crezi pe cuvânt atunci când îți spun că este wow.
Moneda în Sarajevo
Moneda în Bosnia Herțegovina este marca bosniacă convertibilă. Pe alocuri se primește și euro, dar cel mai bine este să ai la tine mărci. Ca să îți faci o idee, cu 10 lei cumperi cam 4,3 BAM (Marcă Bosniacă Convertibilă).
Cazare în Sarajevo
Dacă vrei să stai la un hotel bun, în centru, bad news: nu este deloc ieftin. Din fericire, există mereu opțiune Airbnb, pe care am folosit-o și mă bucur că am făcut-o. Asta pentru că am închiriat un apartament minunat, chiar în centru și am avut noroc de o proprietară foarte foarte faină și primitoare: Aida.
Pentru două nopți am plătit 455 de lei și am avut tot ceea ce ne trebuie și chiar mai mult. Bonus: am avut loc de parcare inclus în preț, ceea ce a fost foarte util, mai ales că noi ne aflam într-un roadtrip.
Chiar lângă pat se află și o măsuță de machiaj, pe care am folosit-o cu entuziasmul unei domnițe care se pregătește de bal și pe care mi-am înșirat lucrurile esențiale pentru o dimineață reușită. Evident, pentru că somnul și părul meu au o relație specială, iar dimineață m-am trezit cu o claie pe cap, a trebuit să răscolesc tot bagajul după peria de la Rowenta Premium Care Activ Volume & Shine. În vreo 10 minute am rezolvat problema și arătam de parcă am ieșit de la coafor, în condițiile în care sunt și extrem de nepricepută la folosit chestii pentru păr.
Dacă nu vă place ideea de Airbnb, puteți încerca unul dintre locurile de cazare sugerate de Booking:
Centrul Vechi din Sarajevo
Centrul Vechi din Sarajevo este mare și foarte animat. Ca și în cazul Belgrad, indiferent de oră, sunt foarte mulți oameni care trec pe acolo, iar terasele sunt în mare parte pline ochi. Multe magazine, multe locuri în care merită să te oprești și foarte interesante.
De vizitat în Sarajevo
Despre majoritatea locurilor interesante am povestit în articolul acesta, în care am oferit și detalii despre cum le poți vizita gratuit. Dar la acestea trebuie să mai adaug două locuri:
1. Bazarul
Este un loc absolut fermecător, în care trebuie să te oprești la cumpărături. Locuitorii orașului urmează mai bine decât oricine altcineva ideea de „fă rai din ce ai”, astfel că poți găsi la vânzare inclusiv cartușe rămase de la gloanțele cu care s-a tras în ei.
Un magnet costă cam 2 euro, iar o statuetă în miniatură cu orașul costă între 5 și 15 euro, în funcție de complexitate și de dimensiune. Găsești aici și zeci de voaluri și haine de inspirație musulmană, poșete, căni și o mulțime de alte suveniruri.
2. Podul Latin
Construit în anul 1541, este considerat a fi cel mai vechi pod din Sarajevo. În caz că numele îți sună cunoscut, află că ai învățat despre el la ora de istorie: este locul în care a fost asasinat, în anul 1914, ducele Franz Ferdinand al Austriei, împreună cu soția sa, Sophie, ducesa de Hohenberg, de către Gavrilo Princip, ceea ce a dus la izbucnirea Primului Război Mondial.
Din nefericire, podul nu este foarte bine semnalizat și nici nu arată în vreun fel ieșit din comun. Cu toate acestea, este interesant să calci pe urmele istoriei. Îl vei recunoaște după plăcuța din fața sa și după faptul că sunt multe lacăte prinse de el. Deh, superstițiile.
În prima fotografie, făcută chiar pe pod, am avut norocul să surprind și unul dintre contrastele pe care le întâlnești la tot pasul în Sarajevo: îmbrăcămintea femeilor.
Unde mănânci în Sarajevo
La capitol mâncare, Sarajevo stă excelent, pentru că mâncarea este delicioasă. Dar înainte să îți recomand câteva restaurante, este bine să știi câteva lucruri:
- Porțiile sunt enorme. Un om de rând, așa ca mine, ar mânca dintr-o singură porție cam 3-4 mese. Dacă mânânci ca o vrabie, comandă o porție la două persoane. Există și varianta de a comanda o porție mai mică, dar atenție: va fi taxată 75% din valoare porției normale, nu mai puțin.
- Se fumează peste tot. Da, și înăuntru. Știu, așa fac și în Belgrad. Treaba este că sunt foarte mulți fumători în Sarajevo, astfel că dacă o să aplici metoda românească de circ, nu e bine. Poți, însă, ruga politicos chelnerul să te ajute să găsești o masă mai retrasă sau stai pe terasă.
- Nu e musai să lași bacșiș, dar așa ar fi frumos să faci. În plus, serviciile sunt atât de faine, încât o să vrei să le lași bacșiș și, apoi, să iei chelnerii cu tine și să îi angajezi la noi în țară, într-un local la alegere.
- Nu au meniuri. Nu este cazul tuturor restaurantelor, dar în mare parte dintre ele nu o să găsești un meniu pentru mâncare. Știu, și eu m-am strâmbat la început și am stat să mă întreb dacă trebuie să îmi las vreun rinichi în nota de plată. Din fericire, sunt foarte corecți, notele nu sunt încărcate, iar prețurile sunt chiar mici în comparație cu ce primești. Comanda se face simplu: îi spui chelnerului cam ce ai vrea să mănânci (paste, pește, carne de vită, oaie, pui etc…) și el îți spune ce variante are pentru tine.
- Vinurile locale sunt magnifice. Dacă te duci în Sarajevo și nu bei măcar un pahar de vin local, ai ratat o chestie de mare angajament. Vinurile sunt delicioase, iar chelnerii sunt foarte pricepuți în a recomanda ce fel de vin se potrivește cu mâncarea.
Mala Kuhinja
Este cel mai bun restaurant dintre toate cele pe care le-am încercat în Sarajevo. Atât de bun, încât am mers acolo două seri la rând și i-am lăudat pe TripAdvisor ca nimeni alta. Ambii propietari ai restaurantului lucrează acolo – unul pe post de chelner, celălalt pe post de bucătar. Din păcate, pe ei nu am apucat să îi cunosc, dar pe noi ne-a servit Adis – un chelner excelent, care vorbește bine limba engleză și care se va dovedi foarte util în ceea ce privește recomandările de mâncare.
Recomand călduros tonul și friptura de vită, dar mai presus de toate sosul sesame tahim. Ca să îți faci o idee de preț, în prima seară, pentru o friptură de vită uriașă (platou pentru 2-3 persoane), cu sos de ciuperci, două pahare de vin, un latte și 3 beri, am plătit 53 bam (123 lei). A doua seară am avut tonul și friptura de vită (foto mai jos), dar la asta am adăugat și o sticlă de vin, plus cafea, astfel că am plătit un pic mai mult.
Zacin
Este lipit de Mala Kuhinja. Aici nu am mâncat, dar am băut un vin excelent. După cum vei vedea în fotografie, în ceea ce privește vinul, ai extrem de multe opțiuni. Astfel că, dacă nu vrei să mănânci, ci doar să bei un vin bun, Zacin este locul în care trebuie să te oprești.
Metropolis
Aici vii pentru cafea și pentru desert. Eu am identificat două locuri în Sarajevo, unde îi poți găsi, dar îți las site-ul lor, în caz că te tentează. Noi am fost la cel de lângă Centrul Vechi și, pe lângă cafeaua bună și prăjiturile fantastice, am beneficiat și de un musafir aparte, care nu s-a clintit de pe masa noastră până nu am plecat de acolo.
În concluzie, Sarajevo este un loc care trebuie vizitat și care, la plecare, îți oferă un oftat de „vreau să mai stau puțin”.
SalveazăSalvează
2 comments