Am ajuns în Luxembourg într-o perioadă nu tocmai potrivită, pentru că mare parte dintre obiectivele importante erau în renovare. Să luăm, de exemplu, Adolf Bridge. Ei, pe ăla chiar voiam să-l văd. Am obținut asta:
Există însă locuri în Luxembourg în care trebuie să te oprești. Pentru momente, nu pentru obiecte. Pentru apus. Pentru grădini. Pentru un sentiment de ceva aparte.
Vremea din Luxembourg este ca viața: parțial însorită, cu mulți nori și, când ți-e lumea mai dragă, începe câte o ploicică. Dar să trecem peste opinia de boemă și să povestim punctual.
Nu există zbor direct București-Luxembourg, așa că veți avea cel puțin o escală, în funcție de biletul pe care îl cumpărați. Vă spun de pe acum, biletele de avion sunt scumpe. Eu am avut la dus escală de 3 ore în Paris, iar la întors, escală de o oră în Amsterdam.
Transportul în Luxembourg
Serviciile sunt foarte scumpe în Luxembourg. Taxiul este 3 euro/km, așa că vă recomand călduros să mergeți cu autobuzul. Vine la fiecare câteva minute și are propria sa bandă de mers, pe care șoferii chiar o respectă, așa că nu veți sta deloc în trafic. O călătorie cu autobuzul costă 2 euro, dar mai bine luați un bilet de o zi, care costă 4 euro.
De la aeroport sunt 2 autobuze, numite 9 și 16, care vă vor duce acolo unde aveți treabă. Hotelul la care am stat eu era chiar în centru, așa că am luat autobuzul 16 și am coborât la a noua stație: Hamilius.
Cazare în Luxembourg
Pe timpul vacanței în Luxembourg, am stat la Parc Plaza, unde camera costă în jur de 100 de euro, depinde ce ofertă găsești pe booking. Nu este un hotel senzațional, dar poziționarea face toți banii. Este la doar câteva minute de mers pe jos de principalele obiective turistice și de Centrul Vechi al orașului.
Servicii în Luxembourg
Vă spuneam că serviciile sunt foarte scumpe în Luxembourg. Aceeași regulă se aplică și la preturile din magazine. Bine, raportat la veniturile lor e ok. Dar vă spun sincer că portofelul meu a suferit un mic atac de panică la prima interacțiune cu magazinele de haine din Luxembourg. Și acum că tot a venit vorba, iată un preview al unui item din colecția care va ajunge probabil și la noi în magazine în vreo lună-două. Menționez că oribilitatea de mai jos costă 25 de euro.
O chestie foarte interesantă pe care am văzut-o în Luxembourg este pe Rue de Clausen. Nu am nici cea mai vagă idee cum au reușit să întindă rufele alea acolo, dat fiind faptul că nu există un scripete și, conform localnicilor, nu fac parte din decor. Sunt chiar rufe proaspăt spălate ale locuitorilor din zonă.
Mâncare în Luxembourg
Deși sunt foarte multe restaurante pe „strada Ariel”, așa cum am început să îi spun, m-am așezat la restaurantul pe care îl vedeți în partea stângă a fotografiei de mai sus – Brauerei – Big Beer Company. Și după ce m-am gândit și m-am răzgândit, am decis să încerc un fel de mâncare tradițional – Spaetzle sauce crème champignons – un fel de paste cu sos de ciuperci, la 13,8 euro. Destul de bun, merită încercat măcar o dată în viață.
La plecare, taximetristul, un portughez foarte comunicativ, mi-a povestit că viața în Luxembourg e foarte faină. Salariul minim pe economie – 1800 de euro. Dar toată lumea care lucrează full-time ia peste. Doar „cine ar putea fi atât de nemernic să dea atât de puțini bani unui angajat full-time”?! Am făcut ochii mari și i-am spus că la noi salariu minim pe economie este aprox. 225 de euro. Iar taxiul 31 eurocenti/km. A crezut că glumesc. Nu glumeam.
Cina am luat-o la restaurantul hotelului, unde am avut o interacțiune foarte interesantă cu chelnerul. Dar despre asta am povestit aici.
Vacanța în Luxembourg nu m-a dat pe spate. E frumos acolo, dar nu a ajuns la așteptările pe care le aveam. Chiar și așa, merită vizitat măcar o dată în viață.
Luați-vă bani la voi.
Recunosc ca Luxembourg nu e pe lista mea de tari ‘de vazut’, insa mi-ar placea sa fac un road trip in tarile de jos, cu masina, sa vad Olanda, Belgia si ce mai e prin zona. Cred ca Luxembourg e numai bun de stat o zi sau cel mult peste noapte…
Sa stii ca merita sa ii oferi 2 zile. Dar clar nu mai mult 🙂