egalitate între sexe

Feminismul la Centenar

Feminismul este asociat în zilele noastre cu „femeile alea nebune care urăsc bărbații, nu se epilează și sunt dedicate stric carierei (care presupune sau nu a urî bărbații)”. Dacă ești de această părere, clar ai citit cărțile/știrile greșite. Pentru că, deși extremele există în orice mișcare, feminismul a plecat la drum cu o altă poveste. Iar rezultatul este cel pe care îl trăiești astăzi, având drept de vot, dreptul la o carieră și multe alte lucruri pe care probabil majoritatea le iau de-a gata.

România

„România a ocupat în 2017 antepenultimul loc la egalitatea de gen, conform unui clasament al Institutului European pentru Egalitatea de Gen. Este un index calculat începând din 2005, în care ne-am situat aproape constant pe ultimul loc. Progresul înregistrat este însă unul relativ dacă ne gândim la ce se întâmplă în Ungaria și Grecia” – Irina Costache, doctor în Studii despre Egalitatea de Gen.

Raportul Comisiei Europene din anul 2017 arată situația cât se poate de clar, cu bune și cu rele.

  • Peste 60% dintre absolvenții de universități sunt femei, dar numai 1 din 3 cercetători este femeie;
  • Femeile trebuie să muncească 59 de zile în plus pentru a avea un salariu egal cu bărbații;
  • Media europeană de prezență a femeilor în parlamentele naționale și în guverne este de sub 30%

inegalitate de gen

The World’s Women 2015. Trends and Statistics ne arată că în ritmul ăsta mai avem nevoie de:

  • 30 de ani ca să atingem o rată de 75% de femei angajate
  • + 70 de ani pentru a atinge egalitatea salarială generalizată
  • 40 de ani pentu a ajunge la un echilibru în responsabilitățile casnice între femei și bărbați

Cam acestea sunt, de fapt, subiectele care trebuie asociate cu feminismul. Și cred că ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, pentru că (știu că o să fie oameni surprinși aici) feminismul nu este doar pentru femei.

***

Promenada a lansat seria de dezbateri Centennial Talks, prin care marchează Centenarul Marii Uniri cu un prim eveniment dedicat mișcării feministe din România, desfășurat la Concept Store Molecule F din Promenada. Dezbaterea le-a avut ca invitate pe expertele în egalitate de gen Laura Grunberg și Irina Costache, care au adus în discuție începuturile mișcării feministe în România, stereotipurile asociate fenomenului, provocările actuale și perspectivele feminismului.

promenada centennial talks feminism

„Mișcarea femeilor a pornit de la lupta pentru dreptul la educație, la vot, de a intra pe piața muncii, dar mai are multe obiective de îndeplinit. Datele arată că nu există nicio țară în lume în care să se fi atins egalitatea de gen, avem domenii polarizate, în general cele cu câștiguri mai mari sunt rezervate bărbaților, reprezentativitatea femeilor în consiliile de administrație ale companiilor sau în mediul politic este sub 30%, conform unui raport al Comisiei Europene din 2017” – Laura Grunberg, președinta Asociației de Analize Feministe AnA.

Seria de evenimente Centennial Talks va continua în luna mai cu istoria României, urmată de dezbaterile despre fotbal, muzică și modă. Evenimentele se derulează în perioada martie-septembrie 2018, în interiorul și pe terasa mall-ului Promenada.

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns