Poate sunt eu cea mai ciudată dintre români, dar nu am simțit niciodată că sportivii români ne datorează ceva. Că mi-am dorit să câștige?! Bineînțeles că mi-am dorit, doar tuturor ne trebuie lubrifiată un pic mândria națională, care se activează doar atunci când e de câștigat ceva. Aceeași mândrie care dispare subit atunci când ne plângem în stânga și în dreapta că România este de rahat.
Dar ce le dăm noi acestor sportivi care ne sunt atât de „datori”, vă întreb?! Aplauze când câștigă ceva și frigidere pline atunci când nu. Pentru că tradiționalul „la bine și la greu”, nu se aplică minunatului nostru popor. Să-i înjurăm, să-i criticăm, să-i ia naiba! Căci unde sunt medaliile noastre?!
Dar cum o fi oare viața lor de zi cu zi s-a întrebat cineva?! Cine îi ridică atunci când cad și se lovesc?! Cine își cere scuze pentru că n-au condiții să se antreneze?! Cine le spune că sunt buni și că în sport, ca și în viață, uneori câștigi, alteori nu?! Probabil nimeni. Și mi-e atât de rușine cu asta, că nu îndrăznesc să le mai cer ceva.
Și după ce „nenorocita” de Simona Halep nu a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, iar Cătălina Ponor nu a luat tot aurul disponibil acolo, probabil pentru că este „o babă urâtă”, we strike again.
Am văzut astăzi pe Facebook cum un prieten, un om bun, care muncește atât de mult, încât nu cred că-l văd de mai mult de 10 ori pe an, i-a dat o replică unui jurnalist de la Realitatea, Dorin Chiotea care spune că, poate, sportivul Marian Oprea ar trebui să dea banii pentru biletele de avion înapoi.
Ștefan Movileanu, prietenul despre care vă povesteam mai sus, s-a ocupat de recuperarea sportivului Marian Oprea și a reacționat. Și, cunoscându-l, știu cât de mult l-a durut fiecare cuvânt scris. Pentru că, vă repet, rar îl vedem la față la cât muncește. Vă las mai jos reacția lui și sper că o să înțelegi și cum este viața din spatele camerelor de filmat și a așteptărilor publicului.
„Domnule Dorin Chiotea,
Probabil că sunt cel mai în măsură să dezvolt subiectul ce a stârnit atâta fantezie, ce a făcut atât de mulți oameni să ajungă „pe culmi nebănuite”. Daca vreți un vinovat, acela sunt eu și nu Struțu! Eu sunt cel ce s-a ocupat de refacerea și recuperarea lui Marian, din ianuarie 2014 până în prezent. A fost o perioadă minunată, în care am fost pus în situații atipice. Povestea e lungă și te face să tresari de la primele amintiri. Consider, totuși, că nu am aptitudini de narator și voi aduce în discuție doar câteva aspect importante:
1. Marian nu a păcălit pe nimeni și, cu atât mai putin, atletismul, pe care îl venerează, la propriu! Nu cred că te poți antrena 6-8 ore pe zi și să falsezi. A reușit 20 de ani „să păcălească”, dar au fost doar problemele medicale ce l-au secat de puteri. Și își recunoaște această „greșeală”, poate îl iertați și dumneavoastră, măcar pe jumătate. „Păcălind”, a reușit să se lupte, la propriu, cu Edwards, Evora, Olsson, Tamgo,Taylor, Idowu…. i-a „păcălit” și, uneori, a și câștigat!!!
2. Da! Struțu NU A VRUT, nu a vrut să stea acasă, după ce un an s-a luptat cu răutăți, accidentări, deziluzii, cu sutele de kg ce i-au desenat coloana într-un stil demn de Dali. Ca și anul trecut, a vrut să fie cel mai bun, a încercat să ne facă mândri că suntem români și a vrut să învingă sistemul ce i-a pus piedici de atâtea ori!
3. Regrete trebuie să aveți dumneavoastră, pentru că ați putut scrie așa ceva despre un domn; nu exista “Marian Oprea” pentru dumneavoastră! Pentru dumneavoastră există “domnul Marian Oprea” sau “legenda”, cum îi spun antrenorii din triplu salt mondial!
4. Vă invit oficial să testați pragul de triplu măcar o dată, mai ales pe betonul din Poiana Brașov! Vă promit că recuperarea spatelui va fi pe cheltuiala mea.
5. Oare ce părere are, spre exemplu, Marian Drăgulescu despre jignirile dumneavoastră? Este acolo, încercați să îl întrebați! I-ați jignit un prieten!!! Faceți același lucru și cu alți campioni, gen Nicoleta Grasu, Constantina Dita, Ionela Tarlea, Anisoara Cusmir, Mihai Covaliu! Vedeți ce răspunsuri primiți. Și înainte de asta, puteți vizita sediul FRA unde, spre surprinderea dumneavoastră, veți da de poza ‘„păcăliciului’’!!! Știti unde? Lângă legende ale atletismului, precum Lia Manoliu și Gabriela Szabó. Surprinzător, nu?!
6. Marian Oprea are o coloană vertebrală șubredă, de vreo 10 ani. Și practică sportul cu zâmbetul pe buze, chiar și atunci când toate pastilele din lume și coroanele papale, puse una peste alta, nu îl ajută să se ridice din pat. A ratat și un record mondial, acum ceva ani din cauza asta. Da, RECORD MONDIAL, ’’PĂCĂLICIUL A FOST APROAPE’’, dar dumneavoastră erați prea ocupat cu tirajul de 10.000 exemplare/zi al ziarelor (foarte puțin comparativ cu câți oameni îl aplaudau pe Marian, în elanul cel mult blamat).
7. În martie 2015, în Prosport , domnul Andru Nenciu a scris un articol despre Marian Oprea. Andru Nenciu scrie despre campionul care nu se dă bătut niciodată: „Ce ne facem, Struţule?” 10 momente neştiute din cariera lui Marian Oprea’’, aici aveti link-ul. Articolul este scris, după ce Marian „a păcălit” cîțiva atleți și a câștigat bronzul European!!! Puțin pentru dumneavoastră, știu! În același an, „a păcălit” o entorsă gravă de gleznă! Știți cum?” Cu 10-15 puncte de ac de seringă! Și a aterizat pe locul 6, la Campionatul Mondial din China! Să plătească și biletul de avion de atunci?
8. Pentru alte amănunte cu privire la sănătatea lui, vă stau la dispoziție!
Multumesc frumos,
Membru al echipei lui Marian Oprea”
1 comment