cea mai frumoasă plajă din albania

Ksamil, locul cu cea mai frumoasă plajă din Albania

Dacă plănuiți o vacanță de neuitat, vă recomand călduros o destinație mai puțin populară, dar spectaculoasă: insula Ksamil, locul cu cea mai frumoasă plajă din Albania. Eu am vizitat-o anul trecut și vă pot garanta că se ridică la nivelul reputației sale de Maldive de Balcani.

Cum ajungi în Ksamil?

Ksamil este la 25 de minute cu mașina de Sarandë, dar este atât de pitoresc încât am avut senzația, de fiecare dată, că nu am făcut mai mult de 10 minute. Drumul este foarte bun, iar pe la jumătatea distanței există un popas pentru oprit, minunat și fotografiat, cu vedere directă spre insula Corfu.

cea mai frumoasă plajă Albania

Ca idee, din București până în Ksamil ai aproximativ 14 ore de condus, dacă o iei prin Sofia. Recomandarea mea ar fi să faci popas de o noapte pe undeva.

Cea mai frumoasă plajă din Albania

Ksamil are multe plaje, dar cele mai frumoase sunt în zona „Ksamil Islands” (fix așa scrie pe indicatorul care te scoate din orășelo-satul Ksamil, spre zona despre care vă povestesc). Încă de la prima plajă pe care am explorat-o, mi s-a părut perfect: apă limpede, culori amețitoare, nisip fin. Și pe măsură ce am înaintat, plajele nu au contenit să mă uimească.

cea mai frumoasă plajă din Albania

Două șezlonguri și o umbrelă costă undeva între 23 – 25 lei. Nu de persoană, în total. Iar dacă îi spuneți responsabilului de plajă că veți mânca la restaurantul de care aparține plaja, aveți șansa să stați gratuit. Atenție, însă, este bine să vă rezervați șezlongul cu o zi înainte sau să veniți devreme la plajă.

Cea mai frumoasă dintre toate mi s-a părut plaja din fața restaurantului 3 Gjiret. Aici am plătit pentru 2 șezlonguri și o umbrelă 23 de lei. Dincolo de apă limpede și turcoaz, nisip fin și peisaje minunate, plaja oferă și un mic bonus pentru boemi: un loc de promenadă între golfulețe și chiar și băncuțe, așezate astfel încât să ai impresia că ești în mijlocul mării. Doar tu și apusul.

cea mai frumoasă plajă din Albania

În apropiere se află câteva insulițe la care se poate ajunge înot și care oferă o vedere spectaculoasă, dar aveți în vedere că în prima parte a zilei devin destul de aglomerate. Dacă preferați liniștea, recomandarea mea ar fi să le vizitați începând cu ora 15:00.

vedere insula ksamil

Cazare în Ksamil

Din păcate, litoralul albanez (cu mici excepții) nu prea oferă o cazare la standarde de 4-5 stele, iar cele de 3 stele au maximum 2 jumătate. Am făcut o mică selecție pentru voi cu cele mai „răsărite” locuri de cazare din Ksamil. Știu de ele din recomandările altor turiști și am verificat și recenziile care par ok: aici, aici, aici și aici. După cum veți putea observa, camerele nu arată excepțional. Din acest motiv v-aș recomanda să vă cazați în Saranda (așa am procedat și eu), pentru că este la 25 de minute de condus de Ksamil Islands. Dacă nu vă plac opțiunile sugerate de mine, mai găsiți câteva mai jos:



Booking.com

Recomandare restaurante Ksamil

În Ksamil Islands, restaurantele nu sunt foarte arătoase, deși mâncarea este bună. Eu am testat 2 restaurante de pe plajă, pe care vi le pot recomanda: Rilinda și 3 Gjiret. Vă spuneam mai sus că în fața restaurantului 3 Gjiret se află și cea mai frumoasă plajă din zonă.

Prețurile sunt mai mult decât acceptabile: un prânz pentru două persoane, cu o ciorbă, două feluri pricipale, salate, cafea și sucuri, a costat în jur de 20 de euro.

restaurant bun Ksamil

Dacă vreți să luați o pauză de la plajă

Ei bine, în cazul acesta trebuie să vizitați Parcul Național Butrint, un obiectiv declarat în 1992 Patrimoniu Mondial UNESCO. Situl arheologic include un impresionant amfiteatru roman, o Basilică bizantină (cea mai mare din lume, după Sf. Sophia din Istanbul), un templu roman cu mozaic, o poartă cu un leu sculptat, precum şi mai multe construcţii apărute de-a lungul vremii, când Butrint se afla sub diferite stăpâniri.

Butrint a fost de-a lungul timpului o colonie grecească, un oraș roman și o episcopie. După o perioadă de prosperitate sub administrația bizantină, apoi o scurtă ocupație a venețienilor, orașul a fost abandonat spre finalul Evului Mediu, după ce s-au format mlaștini în zonă. Situl arheologic este o arhivă de ruine reprezentând fiecare perioadă din dezvoltarea orașului. Intrarea costă 700 de leke de persoană, iar turul durează cam o oră și jumătate.

Butrint bilet intrare preț

Butrint preț bilet

Vacanță plăcută!

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

3 comments

  1. Superne locuri, atatKsamil, cat si Sarande. Am inclus in lista pentru anul viitor. Ceva sugestii legate de drum, cazare, restaurante?
    Multumesc!

  2. Detalii despre Sarande poți să găsești aici – http://elenafilip.ro/vacanta-in-sarande/
    În ceea ce privește Ksamil, am scris în acest articol toate lucrurile despre care întrebi: cazare, drum și restaurante. Oricum, pentru cazare recomand Sarande, pentru că este mult mai ofertant.

  3. Buna seara, nu am masina personala, cum pot sa ajung la Sarande din Bucuresti?

Lasă un răspuns