Semnificația istorică a zilei de 23 August

Ziua de 23 august a rămas în istorie pentru o serie de evenimente memorabile, fiecare cu o semnificație aparte. Poate cel mai cunoscut moment este 23 august 1944.

Pe 23 august 1944, România întoarce armele şi se alătură Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei (Germania, Italia și Japonia). Deși armata sovietică era deja în nordul Moldovei încă din luna martie, regele Mihai îşi dă acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta este contra semnării armistiţiului cu Naţiunile Unite. Antonescu refuză, așa că Regele Mihai îl destituie și îl arestează, iar România trece de partea Aliaţilor. Din 1948 şi până în 1990 a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

Un rezultat al schimbării de alianță din 23 August 1944 a fost retrocedarea Transilvaniei de Nord României, în timp ce Cadrilaterul retrocedat Bulgariei, precum și Basarabia și Bucovina de nord cedate Uniunii Sovietice, în 1940, rămâneau în posesia acestora.

Dar ziua de 23 august, după cum vă spuneam mai sus, a găzduit și alte momente cheie:

23 august 1595. Bătălia de la Călugăreni, încheiată cu victoria armatelor munteano-transilvănene conduse de Mihai Viteazul.

23 august 1833. Sclavia este abolită în coloniile britanice.

23 august 1914. Japonia, aliata Angliei, declară război Germaniei. Conflictul european devine mondial.

Pe 23 august 1939, cu câteva zile înainte de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania nazistă și Uniunea Sovietică au încheiat Pactul Ribbentrop-Molotov. Prevederile protocolului adițional (anexele secrete) stabileau destinele țărilor baltice (Estonia, Lituania și Letonia), Finlandei, Poloniei și României. Ca urmare a acestui pact, România a fost obligată să cedeze, în 1940, Basarabia şi Bucovina de Nord URSS-ului.

23 august 1943. Ia sfârșit Bătălia de la Kursk, cea mai mare bătălie de blindate din toate timpurile

23 august 1973. Ilie Năstase devine lider mondial al clasamentului ATP, poziție păstrată timp de 40 săptămâni.

23 august 1989. Aproximativ două milioane de oameni au demonstrat în Țările Baltice în favoarea independenței față de URSS dându-și mâinile și formând un lanț uman de 600 km de la Vilnius la Tallinn.

23 august 1990. Proclamarea independenței Armeniei față de Uniunea Sovietică.

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns