În anul 1943, șase state formau Republica Socialistă Federativă Iugoslavia: Slovenia, Croația, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Serbia și Macedonia. 48 de ani mai târziu, în 1991, începe războiul care a dus la dispariția Iugoslaviei și la o serie de conflicte care există, sub o formă sau alta, până în zilele noastre. 25 iunie 1991. Slovenia își declară independența….
Secretele istoriei: o femeie a ajuns Papă
Legenda spune că Ioana s-a născut în familia unor misionari englezi din oraşul Mainz, iar la 12 ani, îndrăgostită fiind de un călugăr, a fugit de acasă, s-a deghizat în bărbat și a intrat în mănăstire ca novice. Înșelăciunea este, însă, descoperită, iar cei doi îndrăgostiți fug, pentru a scăpa de pedeapsa Bisericii și pleacă…
8 lucruri inedite despre familia Kennedy
După recenzia filmului Jackie și micul istoric despre evenimentele care au inspirat filmul, a venit momentul să vă povestesc 8 lucruri inedite despre familia Kennedy. 1. După asasinarea lui JFK, rețelele de televiziune au suspendat transmisiunile timp de 4 zile Pe 22 noiembrie 1963, la 10 minute după împuşcarea lui John F. Kennedy, primul post TV…
Pe scurt – despre JFK și Jackie Kennedy
Dacă tot am făcut recenzia filmului Jackie, am zis că nu ar strica să vă povestesc câteva lucruri despre evenimentele care au inspirat filmul, plus alte câteva detalii mai puțin cunoscute despre JFK și Jackie Kennedy. 22 noiembrie 1963 În dimineața zilei de 22 noiembrie, după un mic-dejun de lucru în Texas, JFK s-a îndreptat, împreună cu…
Poveștile mai puțin știute ale Micii Uniri
În 1848, Europa era într-un punct sensibil. Au loc numeroase revoluții, iar ideile naționalismului se răspândesc în toate sferele societății, făcându-i pe români să ia din nou în calcul ideea unirii. Ca prim pas, Gheorghe Bibescu desfiinţează Vama din Focşani, principalul punct vamal al Ţării Româneşti, care se afla la graniţa cu Moldova. În timpul Războiului Crimeii…
Semnificația zilei de 4 iulie
Semnificația zilei de 4 iulie este cunoscută, probabil, în întreaga lume: americanii sărbătoresc astăzi ziua naţională. Cunoscută ca Ziua Independenței, aceasta marchează aniversarea Declarației de Independență din 4 iulie 1776, față de Marea Britanie, semnată de 13 colonii de pe continentul nord-american. Declarația de Independență a fost redactată de către Thomas Jefferson, cel de-al treilea președinte…
De ce a spus Julius Caesar „Zarurile au fost aruncate”?
Alea iacta est. Zarurile au fost aruncate. Expresia lui Julius Caesar este folosită și în zilele noastre, dar câtă lume știe cum a apărut?
Cel mai scurt război din lume
Războiul izbucnit pe 27 august 1896, între Marea Britanie și Zanzibar, a intrat în istorie cu titlul de cel mai scurt război din lume. Iar asta pentru că a durat doar… 38 de minute. Timpul a fost însă suficient pentru ca trupele britanice să producă aproximativ 500 de victime în rândul oponenților săi. Ce a declanșat cel mai scurt război din…
Tot ce nu știai despre Valentine’s Day
Flori, inimioare, ursuleți, kitsch-uri, bla bla, bla. Nu. Nu despre asta este vorba. Dar, dacă tot celebrăm o sărbătoare care nu ne aparține, ar fi bine să știm câte ceva despre ea. Iată tot ce nu știai despre Valentine’s Day:
Cum a ajuns Moulin Rouge cel mai faimos cabaret din istorie
Moulin Rouge, cea mai zgomotoasă „moară de vânt” din lume, și-a deschis porțile pe 6 octombrie 1889. Cabaretul este fondat de Joseph Oller și Charles Zidler, în Montmartre, din cartierul roșu al Parisului numit Pigalle.