Bogdan Stoica a scris „Tipul din filme nu există”, astfel că nu am putut rata ocazia de a face o recenzie la această carte. Așadar, am cumpărat-o de la Cărturești, am adăugat una bucată cafea mare, mi-am pus șoșonii cu iepuraș în picioare și m-am apucat de citit. Dar nu înainte de a-i trimite lui Bogdan alăturarea de titluri găsită în librărie, care mi s-a părut extrem de amuzantă.
Iată, deci, 10 lucruri pe care trebuie să le știți despre cartea Tipul din filme nu există:
- Este foarte ușor de citit. Ce-i drept, eu am citit-o în mai multe ture, din lipsă de timp, dar adunat, în 4 – 5 ore e gata. Bogdan a folosit un limbaj destul de accesibil, astfel încât cartea să fie pe înțelesul tuturor. Ceea ce mă duce la punctul următor.
- Oralitate. Bogdan scrie așa cum vorbește. Fără să se cenzureze, ceea ce mă face să recomand părinților să țină cartea departe de fetele lor minore, delicate și elegante. Aceeași regulă se aplică și persoanelor pudice sau celor care n-au spus mai mult de un „du-te naibii” vreodată. Pentru celelalte categorii, oralitatea este ceea ce face cartea ușor de citit. E ca și cum l-ai auzi pe Bogdan vorbind timp de 4 ore, în timp ce tu stai cu un zâmbet larg sau te îneci de râs.
3. Te binedispune. Am zâmbit mare parte din timp și, din când în când, am râs în hohote. Sunt, desigur, câteva pasaje în care m-am uitat chiorâș, dar așa sunt eu, cârcotașă, deci nu se pune.
4. Merge excelent cu viicile tale preferate. În cazul meu, a fost vorba despre deja tradiționalul pahar cu vin alb și de Kent 1.
5. Dacă toți bărbații ar fi așa cum spune Bogdan în carte, m-aș călugări sau aș fi Han Solo para siempre. Nu contest faptul că naivitatea mea depășește uneori limitele rezonabilului, dar încă mai sper că există specimene masculine care au depășit limita primitivismului. Măcar puțin.
6. Ține loc și de carte de poezii. Unele mult mai bune decât cele contemporane. Cel puțin jumătate dintre ele merită să aibă propria lor carte, eventual și cu autograf.
7. Principii pe care orice bărbat ar trebui să le aibă. Pentru asta recomand călduros pagina 18 – de recitit măcar o dată pe lună. Pentru cei cu tulburări de comportament – dimineață, prânz și seară.
8. Râzi de situații la care în mod normal ai lăcrima romantic. Paginile 80-82 (care conțin una dintre poveștile mele preferate) sunt excepționale. De citit și de re-re-recitit.
9. Cel puțin jumătate dintre bărbații care au citit cartea n-o să-l placă pe Bogdan. Poate pentru că dezvăluie prea multe secrete, poate pentru că bărbații se simt lezați, poate pentru că îi dă de gol, poate pentru că declanșează frustrări masculine. Habar n-am. Dar cei cu care am discutat au negat cu vehemență că fac chestiile povestite în carte. Iar fețele lor spuneau ceva de genul ăsta:
10. Merită citită. Pentru amuzament, de curiozitate, din plictiseală. Nu contează motivul. Important este că, indiferent de motivul pentru care o faci, o să rămâi la final cu un zâmbet.