Închide ochii. Acum imaginează-ți cum ar fi să-ți petreci întreaga viață pe întuneric. Nu poți, nu-i așa?! Mă bucur. Nici nu ți-aș dori. Nici ție, nici mie. Există însă o mulțime de oameni în lumea asta care au adoptat întunericul ca pe singura realitate care există. Pentru că alta nu cunosc.
Pentru acești oameni, Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială a lansat pe 21 aprilie ediția 2016 a proiectului SenseAbility. Ei au invitat presa la un tur pe nevăzute al casei Ion Mincu și la o discuție deschisă despre accesibilizarea orașului la nevoile persoanelor nevăzătoare.
Experiența SenseAbility este una polisenzorială, pentru că atunci când nu te poți baza pe vizual, toate elementele din jur devin repere – ecou, miros, texturi, proporții, dimensiuni, temperatură. Iar prin intermediul lor descoperi spațiul din jur. Experiență are dublu-rol: de a crea empatie față de persoanele nevăzătoare și de a susține demersul de a integra social una dintre categoriile defavorizate din România.
Tur pe nevăzute și o nouă inițiativă
Senseability 2016 aduce și o nouă inițiativă legată de accesibilizarea mediului construit prin realizarea unor planuri de evacuare tactile. Acestea vor deservi nevoilor legate de siguranţă, facilitând totodată gradul de acces al persoanelor cu deficienţe de vedere în raport cu mediul construit. Introducerea acestor machete oferă posibilitatea unei percepții de ansamblu asupra clădirii, percepţie ce este foarte greu de accesat în alt fel.
Pentru turul pe nevăzute din casa Ion Mincu, arhitecții din cadrul Asociației, au creat o machetă/plan tactil după planurile puse la dispoziție de OAR Național. Planul tactil va fi donat Ordinul Arhitecților din România cu sediul în casa Ion Mincu. Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere vor putea explora cu ușurință interioarele remarcabile ale acestei case de patrimoniu.
Un tur pe nevăzute merită încercat. Poate pentru a aprecia ceea ce avem. Poate pentru a empatiza cu nevăzătorii. Poate din ambele motive. Veniți?