vacanta mostar

Vacanță de o zi în Mostar

Mostar este… interesant, dar cu tot respectul pentru ceilalți călători pasionați de acest oraș, nu există niciun motiv pe lumea asta care să mă convingă să stau mai mult acolo. Acum că știu, nu de alta, dar am stat o zi și o noapte aici și nu pot să spun că a fost tocmai highlight-ul vacanței mele. Dar să vorbim întâi despre lucrurile frumoase.

Podul din Mostar

Pe numele său – Stari Most – aka Podul Vechi, este principala atracție din oraș și face legătura între cele două părți ale sale. Atenție! Urmează informații foarte interesante 🙂

pod mostar poveste

A fost construit în secolul al XVI-lea, la ordinul lui Suleiman Magnificul, iar construcția sa a durat 9 ani. Sunt mai multe mistere asupra modului în care a fost construit, astfel că este considerat a fi una dintre cele mai mari opere arhitecturale ale vremii sale. În timpul războiului din Bosnia, mai exact pe 9 noiembrie 1993, a fost bombardat și distrus. Dar a fost reconstruit ani mai târziu, cu sprijinul UNESCO. Cool stuff: la reconstruirea sa s-au folosit pietrele folosite în vechea construcție, care au fost recuperate din râu de către o echipă de scafandri.

Ce nu îți spune nimeni despre acest obiectiv turistic este că nici în cele mai frumoase vise ale tale nu vei reuși să fii singur acolo. Nici măcar nu poți circula liniștit, ca un/o cetățean pe acolo și asta din 2 motive:

  1. Este aglomerat de-ți vine să sari în apă (unii chiar o fac, iar apa din Neretva te și îmbie la asta, ca să fiu foarte sinceră). În fotografia de mai jos este podul în cel mai liber moment al său.vacanta mostar
  2. Aluneci foarte foarte tare. Așa că nici să nu te gândești la tocuri. Eu eram în adidași, dar chiar și așa, am mers ținându-mă de pod și, ocazional, de alți oameni. Ce să-i faci?! Eram foarte motivată să nu cad.

Moscheea lui Koski Mehmed Pașa

Construită în 1618, distrusă în timpul războiului, reconstruită după. Poziționată la 150 de metri de râu, intrarea e cam 30 de lei de persoană. Interesant, uite și o poză cu interiorul, la parter. Însă ceea ce vrei să știi, de fapt, este câte scări o să urci ca să ajungi în vârful ei, de unde se fac toate pozele acelea cool cu podul. În minaret, mai exact.

moschee Mostar

Chiar așa! Câte scări o să urci ca să ajungi în vârf?

Îți spun eu: TOATE!!! Dacă nu mă înșeală memoria, la număratoare ies 89, dar se simt ca 800. Minimum. Ca să îți faci o imagine mai clară, voi descrie situația cât mai pe scurt posibil: scări, scări, alte scări, și mai multe scări, scări. Ah! Și la final: scări.

Sunt doar 89 de scări amărâte, de ce dramatizez?! Imaginează-ți o scară circulară pe care încape o singură persoană. Și urci, și urci, și te mai oprești să răsufli și să ți se oprească amețeala, și urci, și când să spui că ai ajuns, de sus coboară 3 persoane pe care se vede clar că mănâncă mai mult decât tine, care se încăpățânează să coboare fix în momentul acela. Doamne ferește să te aștepte pe tine să urci ultimele 15 trepte. Nu! Ele vor atunci. Așa că încerci să le faci loc, dar ele nu încap și când crezi că mai rău de atât nu se putea, te trezești că vor și în același timp. Am menționat că scara este circulară, iar treptele sunt extrem de înguste?! Ei, și fără să știi ce se întâmplă cu tine, te trezești coborând încă vreo 20 de trepte și cuibărindu-te într-o spărtură din perete, ca să aibă loc rinocerii mai sus menționați. Și-apoi urci în continuare, până ajungi pe balconaș.

Desigur, asta cu urcat și coborât în timp ce urci e posibil să nu ți se întâmpla și ție, but wouldn’t it be nice?! Eu clar m-aș simți mult mai bine știind că  atunci vei empatiza cu adevărat la povestea mea. Anyway, ajungi la balconaș suferind de claustrofobie, dar cu o priveliște de neuitat în fața ta. Uite ce happy eram eu. Fericirea are chipul meu. Sau nu.

Bazarul

Bazarul seamănă destul de mult cu cel despre care îți povesteam în Sarajevo. Și aici se vând cartușele gloanțelor cu care s-a tras în populație în timpul războiului, dar cel mai drăguț suvenir mi s-a părut o miniatură a podului.

bazaar mostar

Cum arată Mostar în general?

Îți spun eu: de parcă războiul s-a terminat acum o săptămână. La muerte de la pasion. Mergi înapoi la pod și stai acolo kind of feedback. Pe un ton optimist, aș spune că în 3-4 ani situația va arăta mai fericit decât era anul trecut, la final de iulie, când am fost eu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Unde mâncăm în Mostar?

Nu la restaurantul Šadrvan. Ignoră faptul că este pe locul 2 pe Trip Advisor. Când am mers noi era pe primul loc. Clar nu un indice pentru calitate în cazul său. Ca să nu crezi că sunt eu o prețioasă, o să îți spun doar atât: am comandat vita din imagine. Era atât de „bună”, încât nici pisicile care bântuie pe străzile orașului nu au vrut să mănânce.

Noi am plecat de acolo flămânzi, enervați că am mai și așteptat 15 minute până să găsim o masă liberă și… cu banii luați, știi vorba aia.

vacanță în Mostar

Cazare în Mostar

Am avut o cazare foarte simpatică în Mostar, pe care ți-o recomand călduros. Camerele sunt faine, dar terasa este cea mai cool chestie de acolo. Locul se numește City Apartment One, iar o noapte de cazare costă în jur de 250 de lei.

terasa cazare Mostar

Dacă alegerea mea nu te coafează, iată ofertele zilei pe Booking (se actualizează zilnic și ai cele mai bune prețuri):



Booking.com

Also, dacă vii dinspre Sarajevo, e bine să știi că tunelurile lor sunt… speciale. Îți las mai jos o fotografie, ca să știi ce te așteaptă. Anyway… Mostar merită măcar o oprire de 4-5 ore. Să faci poze frumoase 🙂

vacanță în Mostar

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

5 comments

  1. OMG cat de reusite sunt pozele acelea cu podul! E prima oara cand aud de Mostar, dar peisajul acela te lasa gura – casca. L-am adaugat pe lista de travelling.

    1. Podul este cu adevărat impresionant. Și culoarea apei la fel. Merită adăugat pe lista ta de vizitat 🙂

Lasă un răspuns