Vacanță în Ksamil

Maldive de Balcani. Cea mai frumoasă plajă din Albania

Vă spuneam în articolul anterior că, deși am rămas cazată în Sarandë, am mers la plajă în altă parte în ultimele zile. Ei, această „altă parte” este Ksamil, locul cu cele mai frumoase plaje din Albania.

Vacanță în Ksamil

RoadTrip. Zilele 10-12. Vacanță în Ksamil.

Ksamil este un mic colțișor de Rai, cu apă limpede, plaje cu nisip și ici-colo câte o stâncă, pentru efectul artistic. Plus de asta, ai în apropiere niște insulițe la care poți să ajungi înot, în doi timpi și trei mișcări.

Vacanță în Ksamil

Din Sarandë până în Ksamil nu faci mai mult de 25 de minute cu mașina, dar este atât de pitoresc încât am avut senzația, de fiecare dată, că nu am făcut mai mult de 10 minute. Albanezii au fost băieți isteți și au făcut, la doi pași de intrarea în Ksamil, un loc pentru oprit, minunat și fotografiat. Unde mai pui că de acolo se vede și insula Corfu, în toată splendoarea sa.

Vacanță în Ksamil

Vacanță în Ksamil

Dar, pentru că am stat 3 zile prin Ksamil, o să vă povestesc mai jos, pe zile, ce minunății am descoperit pe aici și de ce această călătorie în Balcani este una dintre cele mai frumoase pe care le-am făcut vreodată.

Vacanță în Ksamil

Ziua 10. Vacanță în Ksamil.

Citisem destul de multe pe internet despre Ksamil, dar nu știam exact la ce să mă aștept, pentru că mi s-a întâmplat de multe ori ca recomandările de pe internet să nu se potrivească în vreun fel cu „mofturile” mele. Cert este că am fost să văd despre ce este vorba și nu mi-a părut rău.

Ksamil are multe plaje, dar cele mai frumoase sunt în zona „Ksamil Islands” (fix așa scrie pe indicatorul care te scoate din orășelo-satul Ksamil, spre zona despre care vă povestesc. Fiind prima dată, m-am oprit din explorat la prima plajă care mi s-a părut așa cum trebuie și a fost perfect: apă limpede, culori amețitoare, nisip fin.

Vacanță în Ksamil

Personalul localului de la care am închiriat șezlong și umbrelă a fost mai mult decât amabil, iar mâncarea de la restaurantul lor a fost delicioasă. Unde mai pui că prețurile sunt departe de a fi piperate.

Vacanță în Ksamil

Ziua 11. Vacanță în Butrint.

A doua zi am lăsat cu greu plaja deoparte, pentru a vizita Parcul Național Butrint, un obiectiv declarat în 1992 Patrimoniu Mondial UNESCO. Situl arheologic include un impresionant amfiteatru roman, o Basilică bizantină (cea mai mare din lume, după Sf. Sophia din Istanbul), un templu roman cu mozaic, o poartă cu un leu sculptat, precum şi mai multe construcţii apărute de-a lungul vremii, când Butrint se afla sub diferite stăpâniri.

Vacanță în Ksamil

De la temple greceşti datate sec. IV î. H. până la fortificaţii otomane edificate la începutul sec. XIX, toate construcţiile spun atât povestea etapelor dezvoltării oraşului, cât şi pe cea despre creşterea şi decăderea unor mari imperii care şi-au întins stăpânirea până în această parte a Mediteranei.

Vacanță în Ksamil

Butrint a fost de-a lungul timpului o colonie grecească, un oraș roman și o episcopie. După o perioadă de prosperitate sub administrația bizantină, apoi o scurtă ocupație a venețienilor, orașul a fost abandonat spre finalul Evului Mediu, după ce s-au format mlaștini în zonă. Situl arheologic este o arhivă de ruine reprezentând fiecare perioadă din dezvoltarea orașului. Intrarea costă 700 de leke de persoană, iar turul durează cam o oră și jumătate.

Vacanță în Ksamil

Teatrul datează din sec. IV-III î. H. și era iniţial o construcţie de mai mici dimensiuni. Acesta a  fost extins mai târziu de către romani. Ca mai toate teatrele antice greceşti, are scaunele de piatră amplasate semicircular, pe un deal şi sunt grupate în secţiuni superioare şi inferioare legate între ele prin scări. La sfârşitul sec. II î. H. teatrul elenistic a fost refăcut, iar scena complet reconstruită şi decorată cu marmură şi multe sculpturi. În prezent, partea de jos a teatrului este acoperită cu o podea de lemn.

Vacanță în Ksamil

Vacanță în Ksamil

Turnul Venețian este chiar la intrarea în parc. În faţa turnului sunt ruinele unei băi publice romane, prima construcţie de acest gen din Butrint, cu încăperi încălzite. Alături este o fântână veche pe care nu m-am putu abține să nu mă cocoț.

Vacanță în Ksamil

Vacanță în Ksamil

La câțiva pași de Turnul Venețial există un mic târg de handmade care ne-a făcut să gustăm un pic din spiritul locului. Cam tot ce vedeți în imagini costă 8 euro bucata.

Vacanță în Ksamil

Mai sunt multe de povestit, dar vă las să le descoperiți voi. Cert este că a fost o experiență foarte faină și că am învățat 3 lucruri de aici:

1. Înainte să vizitezi Butrint, dă-te cu Autan sau orice alt spray împotriva insectelor. Mult spray.

2. Albania are niște obiective turistice de-ți stă mintea în loc.

3. Dacă intri prea tare în povestea locului, te trezești în boscheți. La propriu. Noroc că stau bine cu orientarea în spațiu și am găsit rapid calea cea dreaptă.

Vacanță în Ksamil

Ziua 12. Vacanță în Ksamil.

A treia zi a fost dedicată lenei. Am stat toată ziua la plajă și m-am bucurat de colțișorul descoperit cu o zi în urmă, după vizita la Butrint. Și după o zi de lene, plajă, înotat și citit, ce putea să fie mai frumos decât apusul?!

Vacanță în Ksamil

Mai ales când ai loc de promenadă între golfulețe și chiar și băncuțe, așezate astfel încât să ai impresia că ești în mijlocul mării. Doar tu și apusul.

Vacanță în Ksamil

Cazare în Ksamil

Nu sunt forte mare fană a cazărilor disponibile în Ksamil, dar dacă nu aveți chef să mergeți în fiecare zi cu mașina din Sarande până la plajă, vă las mai jos o listă cu oferte de cazare în Ksamil.Booking.com

În încheiere vă las o fotografie cu incredibila apă din Ksamil. Noi ne revedem mâine cu povești despre cum a fost traseul spre următoarea destinație și prin ce peripeții am mai trecut.

Vacanță în Ksamil

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

11 comments

 1. Fain ne povestesti Eleno.

  1. Mulțumesc 🙂

  1. Mulțumesc, Silviu. Ești foarte drăguț 🙂

 2. Buna, foarte interesant articolul, si eu am fost anul trecut il ksamil pentru 5 zile, iar anul asta ma intorc, ba chiar vreau sa fac un ghid complet cu informatii de calatorie. Am vazut ca lumea e inca foarte speriata de o destinatie precum Albania. Desi Ksamil e un satuc destul de saracacios, oamenii mi-au parut primitori, plajele au fost superbe, iar mancarea in cele mai multe cazuri a fost buna, la fel si preturile.

  1. Chiar că lumea e speriată și/sau disprețuitoare atunci când aude de Albania. Dar cred că ușor, ușor, Albania va deveni un fel de noua Grecia :))

 3. Abia aștept, 😎sa experimentez aventura Albaneza

 4. eu sunt mare fan Albania si entuziasmul tau rezervat mi se pare o nedreotate.
  au plaje si asa si asa, e adevarat Ksamilul e perla lor, dar aproape de Himare e Gjipe Beach, accesibila doar pe jos, cam 20 min, dar e superba.
  e frumos si in nord, la Velipoje, nisipul mai negricios, marea mai ca pe la noi la culoare, dar liniste.
  drumul Vlora-Sarande este de 3 ori mai frumos decat Transfagarasanul, dar sa vezi in nord Vermosh-Shkoder, te ia ameteala, peisaje superbe, asfalt perfect.
  si sa vezi Berat si Gjirokastra, wow!
  in plus, preturi super decente oriunde!

Lasă un răspuns