Asociația Angels Down Friends, Galeria Basil şi Teatrul din Podul Meu organizează în avans, pe 20 martie 2017, cea de-a XII-a aniversare a Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down. Evenimentul va avea loc la hotelul Double Tree by Hilton, începând cu ora 17:30.
În ton cu tema evenimentului, „Sensibilizare prin artă și culoare”, artiștii Galeriei Basil vor realiza o expoziție a lucrărilor proprii, ale căror protagoniști vor fi beneficiarii Asociaţiei Angels Down Friends.
“În acest an, ne-am gândit ca genul artistic abordat să fie portretul de manieră, însă provocarea cursanților să fie dublă. Fiecare va primi ca temă realizarea unei picturi pe pânză, având la dispoziție o reproducere a unei opere celebre, dar și o fotografie a unui copil special, un copil cu sindrom Down. Cele doua imagini se vor contopi, transformând astfel copilul cu nevoi speciale într-o operă de artă. Picturile vor fi dăruite Asociaţiei Angels Down Friends, în scop umanitar”, a declarat Luminiţa VASILE, organizator cursuri, Galeria Basil.
Cătălina Hetel, psihodramatist, și Voicu Hetel, actor, ambii la Teatrul din Podul meu, vor crea un “tărâm magic”, unde beneficiarii Asociaţii Angels Down Friends vor deveni pentru un scurt moment actori şi vor transmite un strop de emoţie din experienţa familiilor care au în îngrijire o persoană specială.
Psihologii Cristina Călărăşanu şi Ana-Maria Aron vor transmite mesaje de încurajare şi repere psihologice pentru familiile în care se naşte un copil cu sindrom Down.
Cu acest prilej vrem să sensibilizăm și să ajutăm opinia publică să conștientizeze faptul că persoanele cu sindrom Down au pe tot parcursul vieții nevoi speciale, iar îngrijirea lor implică o atenție deosebită, atât asupra stării de sănătate, cât și a programelor susținute de intervenție și educație.
Indiferent de evoluția unei persoane cu sindrom Down, ea este și va fi mereu dependentă de încrederea, protecția și prețuirea deosebită a comunității.
Evenimentul urmărește promovarea persoanelor diagnosticate cu sindrom Down, cu accent pe faptul că acestea pot fi integrate în societate și că, într-un mediu adaptat, pot practica activități artistice și pot lucra, aducându-și astfel în mod constructiv aportul la dezvoltarea societății din care fac parte.