Cel mai scurt război din lume

Războiul izbucnit pe 27 august 1896, între Marea Britanie și Zanzibar, a intrat în istorie cu titlul de cel mai scurt război din lume. Iar asta pentru că a durat doar… 38 de minute. Timpul a fost însă suficient pentru ca trupele britanice să producă aproximativ 500 de victime în rândul oponenților săi.

cel mai scurt război din lume
Ce a declanșat cel mai scurt război din lume?

Motivul l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, la 25 august 1896 și înscăunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii prefera însă ca pe tron să urce Hamud bin Muhammed, un lider mult mai favorabil intereselor britanicilor. Așadar, sultanul Khalid a fost somat să abdice de urgență. Pretextul oficial pentru această acțiune a fost lipsa permisiunii Consulatului Britanic legată de succesiunea la tron a acestuia.

Răspunsul sultanului în funcție nu a fost cel pe măsura așteptării britanicilor. Acesta s-a baricadat în palatul regal, alături de 2800 de susținători înarmați, cea mai mare parte dintre aceștia fiind civili. Armata britanică a mobilizat de urgență 150 de marinari și 900 de luptători originari din Zanzibar. Aceștia au fost susținuți de trei nave de luptă, forță care să îl înlăture pe liderul rebel.

Cel mai scurt război din lume a început oficial la ora 09:02, cu un puternic bombardament asupra palatului regal și s-a încheiat 38 de minute mai târziu, la 09:40, odată cu capitularea sultanului. În altercație, circa 500 de susținători ai sultanului au fost răniți sau uciși, în timp ce dintre soldații britanici, doar unul a fost rănit ușor.

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns