De ce 24 august este o dată importantă pentru români

După drama zilei de 23 august, resimțită mai mult sau mai puțin de români, a venit o dată importantă, aproape întotdeauna uitată

Astăzi se împlinesc 150 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari conducători ai României. Pe 24 august 1865 s-a născut regele Ferdinand I, „Întregitorul de țară”, sub sceptrul căruia s-a realizat Marea Unire din 1918 – cel mai important act din istoria poporului român.

semnificatia 24 august

A devenit primul rege al tuturor românilor. A fost omul reformei agrare – „regele țăranilor” – al celei electorale şi al acțiunilor vizând consolidarea statului național unitar român. Pe vremea sa, România a ajuns dintr-o țară mică, un stat de mărime medie în Europa.

Al doilea suveran al României a fost despărțit de Elena Văcărescu, pe care o iubea, și a trebuit să se căsătorească, împotriva voinței sale, cu principesa Maria, în ianuarie 1893, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. A fost excomunicat din Biserica Catolică după ce și-a botezat copiii în ritul ortodox, dovedind că respectă legile țării adoptive. Iar cea mai dureroasă decizie a vieții sale a fost aceea de a lupta împotriva țării natale, pentru înfăptuirea visului de veacuri al poporului român: România Mare.

Alte evenimente petrecute în această zi:

Anul 79 – Vulcanul Vezuviu erupe și distruge oraşele Pompei, Herculaneum şi Stabiae, acoperindu-le de lavă. Acolo moare Plinius cel Bătrîn, istoric, filolog şi literat roman, unul dintre cei mai reputaţi enciclopedişti ai Antichităţii.

Anul 1979 – Moare pilotul german Hanna Peitsch, prima femeie căpitan de zbor din lume (n. 29 martie 1912).

Anul 1991 – Gorbaciov demisionează din fruntea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Anul 2006 – Regizorul Cristian Nemescu a murit într-un accident rutier; ultimul său film,  „California Dreamin’ (nesfârşit)”, a primit premiul Un certain regard la a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes (2007).

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns