De ce căscăm

Pun pariu că ai căscat numai când ai văzut titlul. La naiba, eu casc de când am început să scriu. Dar oare de ce? De ce căscăm?

yawn2

Căscatul este cel mai puţin înţeles dintre toate manifestările comportamentale obişnuite. Și, deși nu există un răspuns 100% corect la această întrebare, iată câteva teorii:

Prima teorie a fost a lui Hipocrate. El credea că atunci când căscăm, scoatem aerul rău din plămâni și împiedicăm apariția unei stări febrile.

Următoarele studii spuneau că acțiunea de a căsca (Doamne, cât efort să evit cacofonia) ar fi un răspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sânge, atunci când corpul are nevoie de oxigen, însă experimentele ulterioare au demonstrat că niciuna dintre cele două stări nu influenţează nevoia de a căsca.

Cea mai recentă teorie susţine că rolul căscatului ar fi termo-reglator. Mai exact, temperatura ridicată, care apare natural în condiţii de oboseală, suprasolicitare sau la trecerea dintr-o stare în alta, duce la încetinirea proceselor cerebrale. Căscatul duce la răcirea creierului şi reglarea temperaturii. Aceasta ar fi explicaţia pentru care oamenii cască atunci când se trezesc şi îşi încep ziua, trecând dintr-o stare în alta, atunci când sunt obosiţi sau înaintea unor experienţe solicitante.

Căscatul este contagios, iar treaba asta a fost observată din cele mai vechi timpuri. Erasmus din Rotterdam a consemnat în 1508 că „un om care cască îi determină şi pe alţii să caşte”, însă nici în ziua de azi nu există o explicaţie clară a acestui fenomen. Până de curând, se credea că factorul principal care determină contagiozitatea căscatului este empatia, explicaţie sprijinită mai ales de faptul că această reacţie apare în jurul vârstei de patru ani, atunci când se formează primele legături puternice şi apar primele semne de empatie, dar şi de faptul că cei care suferă de tulburări din spectrul autismului, care afectează capacitatea de a empatie, nu par să fie influenţaţi de alte persoane care cască.

Căscatul nu se întâlneşte numai la oameni, ci şi la animale. la acestea din urmă, însă, contagiunea căscatului este un lucru destul de rar, fiind cunoscut că doar omul şi cimpanzeul reacţionează prin căscat la căscatul unui semen.

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns