Cum a ajuns Moulin Rouge cel mai faimos cabaret din istorie

Moulin Rouge, cea mai zgomotoasă „moară de vânt” din lume, și-a deschis porțile pe 6 octombrie 1889. Cabaretul este fondat de Joseph Oller și Charles Zidler, în Montmartre, din cartierul roșu al Parisului numit Pigalle.

Poveste Moulin Rouge

În 1891, Toulouse-Lautrec realiza un afiş de promovare a cabaretului Moulin Rouge, având-o în centru pe „La Goulue”, faimoasa dansatoare de cancan. Posterul a revoluţionat arta realizării afişelor şi publicitatea, consacrând regula că un anumit local poate şi trebuie să fie promovat prin intermediul artistului-vedetă.

Poveste Moulin Rouge

Legenda spune că faimosul striptease a apărut accidental aici. Pe 9 februarie 1893, Mona, o dansatoare cu picioare frumoase, a renunţat la haine în timp ce dansa, pe motiv că îi este cald. Totul se întâmpla în timpul unui bal al studenţilor. Mona a fost amendată cu 100 de franci pentru gestul său, o sumă enormă pentru vremea aceea, iar studenţii s-au declarat scandalizaţi de gestul tinerei. Patronul localului a achitat amenda, simțind imediat plusul de imagine pe care dansul nou-apărut l-a adus cabaretului.

Mişcări revoluţionare, chiuituri, ritm zgomotos şi, mai ales, fuste ridicate care lăsau la vedere picioarele dansatoarelor, dar şi desuu-rile. Noul stil de dans a devenit imediat un succes şi a atras un număr impresionant de spectatori, din toate categoriile sociale: de la cei din clasa mijlocie, până la prinţi, artişti, scriitori. Doi ani mai târziu, Cadrilul a depășit graniţele Franţei. Un britanic, Charles Morton, a schimbat numele dansului, în “French Can-Can” – un dans amuzant, cu gălăgie, care vine din Franţa.

Pe 27 februarie 1915, Moulin Rouge a fost distrus de un incendiu, însă a fost reconstruit integral şi redeschis în anul 1921.

În prezent, preţul minim al unui bilet de intrare la Moulin Rouge este de aproximativ 100 de euro, dar poate ajunge şi la 420 de euro pentru pachetul VIP. În fiecare seară au loc câte două spectacole – de la orele 19:00 şi 21:00, iar în meniu sunt oferite cele mai sofisticate specialităţi culinare, alături de o cupă din cea mai bună şampanie.

Recorduri mondiale

Trupa de dansatori a cabaretului Moulin Rouge şi-a adjudecat, în noiembrie 2010, şase recorduri mondiale:

  • cel mai mare număr de ridicări de picioare – 720 în 30 de secunde, realizată de 30 de artişti aşezaţi pe un singur rând
  • cel mai mare număr de paşi ţinând o altă persoană în echilibru pe cap – 23 de paşi în 60 de secunde
  • cel mai mare număr de poziţionări ale unui picior în jurul capului – dansatorul grec Adonis Kosmadakis a realizat 30 de astfel de figuri acrobatice în 30 de secunde
  • 128 de popice prinse în 30 de secunde precum şi 735 de triple rotaţii executate jonglând cu cinci popice în 60 de secunde
  • cele mai multe rotaţii pe sol – 34 de şpagate în piruetă realizate în 30 de secunde
  • cel mai mare număr de şpagate French Cancan consecutive: 30 de dansatoare din trupă au realizat 62 de astfel de figuri acrobatice în 30 de secunde


ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns