Secretele istoriei: o femeie a ajuns Papă

Legenda spune că Ioana s-a născut în familia unor misionari englezi din oraşul Mainz, iar la 12 ani, îndrăgostită fiind de un călugăr, a fugit de acasă, s-a deghizat în bărbat și a intrat în mănăstire ca novice. Înșelăciunea este, însă, descoperită, iar cei doi îndrăgostiți fug, pentru a scăpa de pedeapsa Bisericii și pleacă în pelerinaj prin Europa. Părăsită de iubit în Atena, Ioana  pornește spre Roma unde, deghizată în bărbat, se angajează ca notar. Inteligența o ajută să devină cunoscută și ajunge să slujească la Vatican, fiind o apropiată a Papei Leon al IV-lea.

Movie Pope Joan
imdb.com

În 855, la moartea Papei Leon al IV-lea, Ioana este unanim aleasă succesor şi ocupă Scaunul papal sub numele de Ioan al VIII-lea. Doi ani de pontificat i-au adus Ioanei dragostea și susținerea locuitorilor Romei. Dar anul acela avea să fie unul crucial pentru papesă.

În 857, conduce o procesiune de la basilica Sf. Petru la palatul rezidenţial din Lateran, însoţită de mulţimile de credincioși. Când grupul papal ajunge la o mică alee dintre Colosseum şi biserica Sf. Clement, Papesa se clatină şi se prăbuşeşte. În faţa mulțimii siderate, Papa Ioan al VIII-lea se dovedeşte a fi o femeie în durerile facerii. În doar câteva clipe, naşterea copilului îi transformă pe credincioşi într-o mulţime furioasă, care îi înşfacă pe nefericită şi pe nou-nascut, îi târăsc dincolo de porţile oraşului şi îi ucid pe loc.

papesa ioana nastere

Deși istorii susțin că legenda este, de fapt, o întâmplare reală, Biserica Catolică neagă cu vehemență că Ioana a existat vreodată. Dar, în ciuda tuturor faptelor, povestea rămâne una fascinantă.

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns