Semnificația zilei de 4 iulie

Semnificația zilei de 4 iulie

Semnificația zilei de 4 iulie este cunoscută, probabil, în întreaga lume: americanii sărbătoresc astăzi ziua naţională. Cunoscută ca Ziua Independenței, aceasta marchează aniversarea Declarației de Independență din 4 iulie 1776, față de Marea Britanie, semnată de 13 colonii de pe continentul nord-american.

Declarația de Independență a fost redactată de către Thomas Jefferson, cel de-al treilea președinte al SUA și a a fost recunoscută prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783.

Semnificația zilei de 4 iulie

În realitate, însă, Declarația a fost semnată pe 2 iulie, dar a fost publicată oficial abia două zile mai târziu.

În 1787 a fost adoptată Constituția SUA (în vigoare, cu amendamente, până în prezent), care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal și a introdus sistemul prezidențial de guvernământ – primul președinte ales: George Washington (1789-1797).

Fun facts

Alegerea simbolului național: Benjamin Franklin a vrut curcanul, însă a pierdut votul în faţa lui John Adams şi a lui Thomas Jefferson, care au ales vulturul.

Steagul. Legenda spune că actualul design al steagului a fost hotărât în 1960. În urma unui concurs de la un liceu din Ohio, un tânăr a primit ca temă la școală să se gândească la un design pentru steag. Zis și făcut, numai că steagul propus de el a primit o notă proastă. Dezamăgit, tânărul i-a trimis creația sa președintelui Eisenhower. Ce a urmat, a făcut istorie.

Imnul. Melodia şi versurile inmului naţional al SUAThe Star-Spangled Banner, îi aparţin lui Francis Scott Key, un avocat originar din Georgetown și a fost compus la cererea preşedintelui Woodrow Wilson. Cântecul a fost intonat prima dată de o fanfară militară în 1916 şi declarat imn naţional al SUA printr-un act al Congresului american datând din 3 martie 1931.

Coincidență macabră. Thomas Jefferson și John Adams au murit în aceeași zi: pe 4 iulie 1826, la cinci ore diferență.

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns