Descriptio Moldavie – Călătorie la Chișinău

Toamna a colorat frumos Moldova. Drumul de la vama Albița-Leușeni până la Chișinău este extrem de pitoresc. Drum întins, asfalt bun, tablouri tomnatice de-o parte și de alta, frunze zburătoare, ici-colo câte-o ploicică și un frig de-ți îngheța măduva în oase.

calatorie la Chisinau

Călătoria mea la Chișinău a început cu una bucată Klava, una bucată Matiz și câteva sute de cruci, făcute ca să ajungem cu bine. De subsemnata, nu de Klava, care râdea de mine, „pocăita”. Dar la ce drumuri au băieții aștia din Huși City, ateu să fii și tot auzi chemarea credinței.

În vama Albița am petrecut o oră, deși mai erau doar două mașini în fața noastră. Nu vă gândiți că vameșii căutau prin bagaje sau ceva. Pur și simplu nu ieșeau. Vin ei până la urmă, dăm actele și ne pregătim să trecem granița. Și când să zicem c-am scăpat, am dat de un băiat care a decis el că ar fi bine și frumos să blocheze intrarea în Vama Leușeni. Zece minute a durat până s-a autosesizat un vameș moldovean și l-a expediat.

calatorie in Chisinau

La Leușeni am fost primite cu amabilitate de un vameș și am trecut în cinci minute. Am cumpărat frumos rovinietă moldovenească și am pornit la drum spre Chișinău.

Informații utile despre călătoria la Chișinău

1. Opriți roaming-ul de date, pentru că vă rupe Vodafone (în cazul meu)/orice companie de telefonie mobilă: 8 EUR credit/MB.

2. Tarifele de roaming sunt destul spre foarte piperate: 1.19 EUR/apel către România, 0.59 EUR/apel primit și 0.35 EUR/sms.

3. Faceți în jur de o oră și jumătate până în Chișinău, dar nu vă sfătuiesc să vă grăbiți. Drumul e fain, iar amenzile sunt mari.

4. Drumul bun durează doar până la intrarea în Chișinău.

5. Prin Chișinău se merge cu a-ntâia și cu „Înger, îngerașul meu”. Doar rugăciunile intense vă mai pot salva de craterele pe care ei le numesc gropi.

6. Dacă sunteți prinși cu alcool la bord, vi se face dosar penal. Pac!

7. Au o colecție impresionantă de milițieni moldoveni, deținători de radare. Peste tot. Unde nu te aștepți. Acolo-s.

8. Mare grijă la pietoni, în special dacă mergeți noaptea. Din motive necunoscute mie, moldovenii care circulă pe jos pe traseul Leușeni-Chișinău (adică prin câmp, pentru că nu e nici o casă/sat/cătun), vor să testeze viteza de reacție și atenția șoferilor. Îmbrăcați în negru, fără absolut nimic reflectorizant pe ei, pe un drum pe care este beznă.

9. Moldovencele sunt foarte frumoase. Atât de frumoase, încât atunci când a venit chelnerița să-mi ia comanda, am rămas cu gura căscată și am uitat ce-aveam de comandat.

10. Chișinăul este o combinație foarte interesantă între Iași (cam 60%), Budapesta și cel puțin un oraș rusesc.

Cazare în Chișinău

Cel mai bine și mai ușor ar fi să folosiți Booking.com. Vă las mai jos câteva dintre reducerile existente, actualizate zilnic.Booking.com

În concluzie, mie mi-a plăcut experiența și vă recomand să mergeți să vizitați orașul măcar o dată în viață.

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

2 comments

  1. Buna, as fi avut o curiozitate, ca si roman calator in Republica Moldova – este nevoie de visa si pasaport ori este suficient buletinul?

    1. Bună. Este suficient buletinul. Eu așa am trecut granița.
      Dacă vrei să fii sută la sută sigur, poți să ai pașaportul la tine, dar viză nu îți trebuie.

Lasă un răspuns