fructul oprit

Suntem răi

Acum vreo două săptămâni m-a notificat Facebook-ul că nu mai sunt prea activă. M-au sunat oameni să mă întrebe dacă sunt ok (deci se poate, da?!), prietenii mei au făcut glume, între timp am revenit și eu în online, etc…

N-am mai postat mare lucru, dar am stat și am citit ce scrie unul, ce spune altul. Și m-am surprins pe mine însămi dându-mă câțiva pași înapoi, cu amar. Suntem răi.

suntem răi

Simona Halep pierde finala de la Roland-Garros, o înjură o mulțime de oameni. O mulțime de oameni cărora Simona Halep nu le datorează nimic. Dar știți cum?! Nimic. Nada. Ciuciu. Zero. ZE-RO!

Răsar de niciunde extremiștii religioși (neajunși, încă, teroriști), cu ideile lor, așa cum sunt ele, nu e treaba mea să le comentez în momentul ăsta. Spun asta, pentru că e ok să avem păreri diferite. E dreptul nostru, Slavă Domnului, cât l-om mai avea și pe ăsta. Și-apoi apare situația de mare angajament: nebunia extremă, genul acela pe care nu-l rezolvi nici cu internare.

Ura. Violența. Amenințările. Jignirile. Extremismul.

Gay – o să ardă în Iad. Costum de baie – curvă. Libertatea de a alege pe propriul risc (acela de a arde în Iad, bineînțeles) – HUO!

arde în iad

Cu Biblia într-o mână și cu degetul mijlociu ridicat la cealaltă. Cam așa îi văd pe extremiștii care se folosesc de religie pentru a-și justifica ieșirile nervoase și violența.

Last time I checked, dincolo de pildele pe care încă mai sper (cu naivitate) că lumea nu le ia ad litteram, Dumnezeu era despre bunătate, despre blândețe, despre toleranță. Cel puțin așa îl văd eu pe al meu și nu pot să nu mă întreb ce e în mintea celor care stau pioși în Biserică la doar câteva minute de la aruncatul cu venin în oricine nu se încadrează în tiparul său.

Opiniile diferite se pot exprima argumentat, cu calm. Și apoi, dacă este cazul, se votează frumușel la referendum situația și apare sau dispare o lege. Fără înjurături și denigrare. Fără mizeria pe care o văd împrăștiată pe Facebook pe profilul oricărui om are o opinie diferită de a altora.

Consideri că o familie este formată dintr-o femeie și un bărbat. Ok, e părerea ta. Consideri că o familie poate fi formată și din persoane de aelași sex. Ok, e părerea ta. O să sune șocant, dar o discuție pe tema asta se poate și fără Dumnezei, cruci, altare, mame, morți, răniți. 

Țara arde și baba se piaptănă

Două adolescente au snopit în bătaie și au umilit o alta. Orice călătorie făcută prin țara asta ar putea să devină oricând ultimul drum. Spitalele sunt așa cum sunt. Sistemul educațional la fel.

Dar noi ne revoltăm cu un deosebit „curaj”, pe Facebook, ne înjurăm de parcă vom schimba mentalități și stăm și încercăm să ne convingem reciproc că fiecare știe mai bine. Dar, oare, adevăratele probleme de ce nu ne revoltă?

 • 1,7 milioane de copii din România trăiesc oficial în situații de risc de sărăcie sau excluziune socială – EUROSTAT
 • la fiecare 30 de secunde, în România o femeie este bătută de partenerul ei, iar 3 din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani – Agenția Europeană pentru Drepturile Fundamentale privind violenţa asupra femeilor (2014) 
 • România se afla pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) la rata sărăciei relative în anul 2014 – EUROSTAT
 • România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea maternă și infantilă, respectiv numărul de femei care mor la naștere și numărul copiilor care mor înainte de vârsta de un an – World Vision România
 • România este pe primul loc în Europa la numărul morţilor în urma accidentelor rutiere – EUROSTAT
 • România este pe primul loc și când vine vorba despre toleranța față de viol. 55% din români sunt de acord cu afirmația că un contact sexual fără consimțământ este justificat în anumite situații, cum ar fi faptul că victima a consumat alcool sau s-a îmbrăcat prea sexy anterior agresiunii – Eurobarometrul privind violența de gen
 • România se află pe primul loc în clasamentul ţărilor din Europa în ceea ce priveşte numărul de victime ale traficului de persoane – Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (2015)
 • România este pe primul loc in Europa la consumul de alcool ilicit – Organizația Mondială a Sănătății
 • România este ţara cu cel mai scăzut nivel al reciclării din UE: numai 5% din deşeuri ajung să fie supuse proceselor de reciclare – ZF.ro
 • România este pe primul loc în Europa la numărul de pacienți cu hepatită C – Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA)
 • România este pe ultimul loc în Europa la cheltuieli pentru sănătate – EUROSTAT
 • România este pe primul loc în UE în ceea ce privește incidența tuberculozei și numărul de bolnavi, de cinci ori peste media uniunii, furnizând circa 20% din cazurile raportate, în condițiile în care deține doar 4% din populația UE – Parteneriatul Stop TB România

E ok să fii de treabă. Serios!

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns