vrelo bosne view

Vrelo Bosne, feeria verde de lângă Sarajevo

Dacă vizitați Sarajevo, la doar 15 kilometri distanță există un loc absolut magnific în care vă puteți relaxa și pe care ar fi păcat să nu îl vizitați.

Vrelo Bosne este un parc public de 603 hectare, aflat în municipiul Ilidža, la poalele muntelui Igman și foarte aproape de Sarajevo, care cucerește pe oricine cu frumusețea sa. Aproximativ 60.000 de turiști vizitează parcul în fiecare an, pe jos sau… cu trăsura 🙂

vrelo bosne

Interesant este că, deși este un parc public, este foarte bine îngrijit și curat. Ce-i drept, cred că îi ajută la asta și taxa de intrare. Noi am plătit 4 km pentru două persoane, care înseamnă cam 9,4 lei.

peisaj vrelo bosne

vrelo bosne

Cu toate astea, există și aici o zonă cu ruine. Din câte am înțeles de la localnici sunt așa din vremea războiului, dar nu vă pot garanta 100% că povestea este reală.

vrelo bosne

Zona izvorului râului Bosna este oficial protejată din anul 1954, iar întreg parcul Vrelo Bosne a fost declarat monument natural de categoria a II-a (IUCN) în 2006.

Vedetele locului sunt, însă, lebedele. Noi am surprins-o pe una dintre ele, mai puțin timidă și deosebit de fotogenică și ne-am relaxat vreme de câteva ore.

lebădă vrelo bosne

La Vrelo Bosne se poate ajunge pe Velika Aleja, un drum de 3,5 kilometri, încadrat de platani și castani bătrâni. Localnicii spun că acești copaci au peste 100 de ani. Recomandarea mea ar fi să luați o trăsură cu care să vă plimbați pe alee. Această formă de transport este disponibilă în zonă din 1895 și reprezintă o adevărată atracție, atât pentru turiști, cât și pentru localnici.

trăsură vrelo bosne

De-o parte și de alta drumului veți putea admira și câteva vile superbe, construite în perioada austro-ungară, pentru a oferi membrilor din înalta societate a vremii un loc de odihnă în natură. În plus, dacă sunteți pasionați de istorie, puteți vizita hotelul Bosna (numit astăzi Hoteli Ilidža complex), locul în care arhiducele Franz Ferdinand și soția sa, Sophie, și-au petrecut ultima noapte, înainte de asasinatul de la Sarajevo.

Dacă vreți o noapte de relaxare în frumosul , vă recomand să vă cazați în unul dintre multele locuri disponibile în împrejurimi.

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns