jfk and jackie kennedy

Pe scurt – despre JFK și Jackie Kennedy

Dacă tot am făcut recenzia filmului Jackie, am zis că nu ar strica să vă povestesc câteva lucruri despre evenimentele care au inspirat filmul, plus alte câteva detalii mai puțin cunoscute despre JFK și Jackie Kennedy.

22 noiembrie 1963

În dimineața zilei de 22 noiembrie, după un mic-dejun de lucru în Texas, JFK s-a îndreptat, împreună cu Prima Doamnă, Jacqueline Kennedy, spre Dallas. Erau așteptați de guvernatorul Texasului, John Connally și soția acestuia în limuzina decapotabilă care urma să îi conducă spre centrul orașului, unde Kennedy avea programată o întâlnire oficială.

despre JFK și Jackie Kennedy
Sursa foto: Mary Ferrell Foundation

Momentul care a oprit istoria câteva clipe: asasinarea lui JFK

În Dallas, coloana oficială a fost întâmpinată de mulțimi de oameni care îi salutau entuziasmați pe soții Kennedy, dar când mașinile au ajuns în dreptul Dealey Plaza, în jurul orei 12:30 p.m., două gloanțe l-au doborât pe Kennedy în brațele Primei Doamne, nimerindu-l în gât și în cap, iar un al treilea glonț l-a lovit pe guvernatoru  Connally în piept.

asasinare jkf jackie
Sursa foto: Reuters

Pe 22 noiembrie 1963, la ora locala 13.27, cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy, a fost declarat oficial mort. Se pare că asasinul era Lee Harvey Oswald, care trăsese de la etajul 5 al Depozitului de Cărți din Dallas. Acesta a fost capturat la o oră și jumătate după atentat, dar a negat continuu orice amestec. El n-a mai apucat să fie judecat, fiind, la rându-i ucis, 2 zile mai târziu, pe când era urcat în mașină pentru a fi transferat la închisoare. Autorul omorului a fost Jack Ruby, patronul unui club de noapte local.

Înmormântarea lui JFK

Pe 25 noiembrie 1963, John F. Kennedy Jr. împlinea trei ani. Era aceeași zi în care tatăl său, JFK avea să fie înmormântat. Încă un moment avea să intre în istorie: băiețelul a salutat militărește cortegiul funerar al tatălui său.

John F. Kennedy Jr. salut
Sursa: history.com

Înmormântarea președintelui american a avut loc la cimitirul de la Arlington, în apropiere de Washington, unde a fost îngropat alături de ceilalți membri ai familiei sale.

JFK și Jackie Kennedy

Jacqueline Bouvier l-a cunoscut pe JFK în 1952 la o cină festivă. O lună mai târziu, politicianul democrat o părăseşte pe Audrey Hepburn şi îi trimite o telegramă lui Jackie:

Mi-e dor de tine.

Cei doi încep o relație, iar pe 25 iunie 1953 își anunță logodna. John F. Kennedy o ceruse în căsătorie pe Jacqueline Bouvier la un restaurant din Boston, cu un inel Van Cleef & Arpels. Evenimentul este intens mediatizat.

Un senator renunţă la burlăcie pentru o ziaristă

– Daily News, 23 iunie 1953

jacqueline kennedy engagement ring

Pe 12 septembrie 1953, cei doi se căsătoresc în Newport, Rhode Island. Ea avea 24 de ani, JFK avea 36. Rochia de mireasă a fost creată de Ann Lowe și a devenit una dintre cele mai celebre rochii din istorie.

jfk and jackie kennedy wedding

Cei doi au fost căsătoriți 10 ani, timp în care au avut 4 copii, dintre care numai doi au supraviețuit: Caroline și John F. Kennedy Jr.

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

Lasă un răspuns