litoral Albania

Partea neplăcută a litoralului albanez și cel mai frumos drum

Am început ziua 4 din road trip cu un mic-dejun marca Freddy, despre care vă povesteam și în articolul de ieri. Pepene galben, omletă făcută la cerere, cafea bună și niște păsărele foarte gălăgioase pe fundal. All good.

mic dejun Tirana

RoadTrip. Ziua 4. La mare în Albania.

Imediat după, prietenul nostru albanez, Besjan, a venit să ne ia de la hotel și ne-a scos la o cafea, undeva la 50 de minute distanță de Tirana, la Currilat, în zona Durrës, care era fix în drumul nostru.

Litoral Albania – Durrës

Durrës arată destul de decent și, am aflat noi, este cel mai accesibil ca preț pentru albanezi, motiv pentru care majoritatea se înghesuie acolo în fiecare concediu. Plajele sunt destul de înguste și, pentru că majoritatea turiștilor albanezi vin aici, este destul de aglomerat.

litoral Albania

Litoral Albania – Currilat

Currilat, nu știu cum să vă spun… nu e ce trebuie. Plaja este îngustă, pline de pietre și pietricele și foarte departe de a ajunge în topul plajelor văzute până acum. Depinde însă pe care dintre plaje mergeți. Cea din fața terasei la care am fost noi it’s a no-no.

litoral Albania

Terasa arata ok, iar prețurile erau mai mult decât decente. Un latte, un frappe, o apă tonică și una plată – 600 leke (în jur de 20 de lei).

litoral Albania

Litoral Albania – Vlorë

De aici am plecat spre Vlorë, despre care am citit tot felul de chestii bune pe internet. Drumul a fost ok, până la punctul în care Google Maps s-a gândit să facă o glumă. Proastă. Astfel că am ajuns pe un drum absolut odios și am rătăcit vreo 30 de minute până când am dat de asfalt. Păi știți voi ce invenție mișto este asfaltul?! Vai, Doamne!

litoral Albania

După ce am regăsit calea cea dreaptă, am dat de o stațiune în construcție, cu o plajă parțial spre deloc amenajată, dar chiar și așa… aproape plină de lume. Am găsit un colțișor să fac câteva fotografii și am observat că dacă voiai să îți ajungă apa măcar până la genunchi, aveai de mers vreo 100 de metri, ceea ce mi s-a părut foarte tare.

litoral Albania

litoral Albania

Dar să revenim la oraș. Am fost foarte surprinsă că, deși au o mare senzațională, albanezii nu au proftat de asta din punct de vedere turistic până acum. Vestea bună este că s-au apucat serios de treabă și, în vreo 2-3 ani, Vlorë va arăta spectaculos. O groază de clădiri noi, construcții, reparații, modernizări.

litoral Albania

Cel mai frumos drum din viața mea

Litoral Albania – Dhermi

Din Vlorë, am plecat spre Dhermi, unde plănuiesc să stau câteva zile, dar despre asta în articolul următor. Până acolo, însă, aș vrea să vă povestesc despre cel mai frumos drum pe care mi-a fost dat să călătoresc vreodată. Ruta Vlorë – Dhermi.

litoral Albania

Am început bine, zic. Ei… pentru ca drumul vostru să înceapă așa cum este fotografia de mai sus, în primul rând, dați un ignore complet la Google Maps. Ruta oferită de ei durează în jur de 5 ore și nu are nicio legătură cu realitatea. Sfatul meu ar fi să încercați aplicația HERE și să vă asigurați că traseul vostru arată așa:

litoral Albania

Mai exact, ca să ajungeți din Vlorë în Dhermi, pe cel mai scurt și mai frumos traseu, trebuie să traversați muntele Çika, o experiență pe care vă garantez că nu o veți uita vreodată.

litoral Albania

Foarte multe serpentine, munte pe o parte, mare pe alta și un drum de o calitate excelentă. Un fel de Transfăgărașan aș spune, doar că ceva mai frumos.

litoral Albania

litoral Albania

Aproape 2 ore a durat drumul și am ajuns la ceea ce cred că se numește Rai: Dhermi. Dar despre asta vă povestesc la sfârșitul sejurului, ca să fiu sigură că vă relatez așa cum trebuie. Vă las totuși o poză, ca să înțelegem despre ce vorbim.

litoral Albania

Așa cum v-am obișnuit, ne vedem mâine!

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

3 comments

Lasă un răspuns