Interzis în Singapore

Stăteam eu așa și mă gândeam: dacă noi am trăi după legile din Singapore, am face pușcărie cel puțin o dată în viață. Cu toții. Sau cel puțin am plăti amenzi menite să îl cizeleze chiar și pe vecinul meu ascultător de manele, de la 7, care a fost mințit în copilărie că are voce. Nu are.

Patru zile în Singapore n-au fost de-ajuns astfel încât să mă cultiv cu-adevărat în ceea ce privește fărdelegile de-acolo. Dar am descoperit că dacă nu poți să educi cu vorba bună, câteva legi care chiar se aplică, vor fi de-ajuns. Iată-le:

Legi Singapore

Guma de mestecat a fost interzisă în 1992 de către Ministerul Dezvoltării, ca măsură de prevenire a murdăririi spaţiului public. N-o vinzi, n-o mesteci. Prima abatere – 1000 de dolari amendă. A doua – 2000 de dolari și muncă în folosul comunității. Abia în 2004 a apărut o excepție și anume aceea că poți să mesteci gumă în scopuri terapeutice, dar trebuie să ai la tine rețeta de la medic.

Dacă scuipi pe jos, iei 200 de dolari amendă, iar dacă îndrăznești să arunci ceva, cât de mic, pe stradă – amenda este între 500 și 1000 de dolari. Orice recidivă crește amenda, adaugă muncă în folosul comunității și, dacă ești cu adevărat insistent în a face mizerie, ajungi frumușel la închisoare.

Dacă nu tragi apa în toaletele publice sau lași mizerie în urma ta, puf! 1000 de dolari amendă. Recidiva îți va aduce și câteva ore bune de muncă în folosul comunității, timp în care vei purta un tricou pe care scrie ce ai făcut.

Pentru vandalism, nu numai că te bagă la închisoare, dar te și bat. Mai exact, poți primi între 3 și 8 lovituri de baston. Aceeași situație este valabilă pentru cei prinși că vorbesc la telefon, în timp ce conduc.

Dacă te conectezi la wi-fi, asigură-te că ești la hotel sau într-o cafenea. Dacă nu, riști să fii considerat hacker și să plătești o amendă de 5000 de dolari.

Traficul de droguri se pedepsește cu moartea, iar consumul de droguri cu închisoare pe viață.

Alte interdicții

De asemenea, nu ai voie să îmbrățișezi pe cineva în public fără să îi ceri permisiunea înainte. Nu ai voie să traversezi prin alte locuri decât cele permise. Nu ai voie să te schimbi de haine cu jaluzelele ridicate. Nu ai să manifești afecțiune în public față de o persoană de același sex sau provoci un scandal în public.

Ce spuneți? Oare cu ar arăta România dacă am avea aceste legi?

SalveazăSalveazăSalveazăSalveazăSalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

3 comments

  1. Tare mult mi-as dori sa se aplice aceste legi si in Romania mea draga. Doamne ajuta!

Lasă un răspuns