De la Conacu’ Boierului… pe Podul lui Dumnezeu

Peste Podul lui Dumnezeu se află, semeț, Conacu’ Boierului. Sună a început de poveste și, de fapt, chiar este una. O poveste adevărată, trăită în satul Ponoarele, județul Mehedinți.

Satul Ponoarele, județul Mehedinți – Roadtrip, Ziua 1

Aproape 5 ore durează călătoria din București înspre satul Ponoarele din Mehedinți. Un drum anevoios pe alocuri, dar surprinzător de bun, după ce treci de Craiova. Drumul proaspăt asfaltat, cu verdeață împrejur, te îndeamnă, parcă, să-ți pregătești filele, pentru a începe o poveste.

Ultimii 30 de kilometri oferă un spectacol mai rar întâlnit: mai mulți câini decât oameni, majoritatea dormind relaxați, pe mijlocul drumului. Cu puțin noroc, dai de unii mai activi care latră după mașină vreme îndelungată, ca să nu te simți singur.

Cazare în satul Ponoarele – Conacu’ Boierului

Conacu’ Boierului este o pensiune-boutique, deschisă în anului 2016. Dragostea pentru folclor și pentru tradiții se împletește armonios cu confortul, lucru care este vizibil încă de la prima interacțiune.

exterior conacu boierului ponoarele

Fiecare cameră este decorată diferit, cu modele tradiționale din toate zonele țării, pictate manual. Astfel că ai de ales între camerele Oltenia, Moldova, Bucovina, Dobrogea,  Ponoarele, Flori de liliac, Maramureș, Banat, Transilvania și Muntenia. Noi ne-am cazat în camera Flori de Liliac, numită astfel după Pădurea de Liliac, care se află la doar 2 kilometri distanță de pensiune.

cameră pensiune conacu boierului ponoarele

De pe balcoane, atât cele de la cameră, cât și cele comune, priveliștea este minunată: flori și verdeață, dealuri și pâlcuri de copăcei. Aerul este atât de curat, încât la primele respirații, te vor durea nările. Dar cel mai interesant lucru de menționat este liniștea. O liniște deplină pătrunsă, uneori, de mugetul vitelor care se întorc de la păscut.

balcon pensiune ponoarele

Restaurantul pensiunii este foarte primitor și bine pus la punct. Mâncarea este excelentă, servirea la fel și, bonus, nu te simți niciodată singur. Și asta pentru că o domnișoară pisică, cerșetoare, adorabil de impertinentă și cu un apetit ieșit din comun, stă lângă tine, pe tot parcursul mesei. Ca orice pisică respectabilă, stă la mângâiat doar dacă are ea chef și, oricâtă mâncare i-ai da, se uită la tine, ba cu o nemulțumire profundă, ba rugătoare, de parcă este cel mai mare îngeraș.

pensiune ponoarele

Spuneam de mâncare. Well… ce veți vedea în fotografia de mai jos este micul-dejun pentru două persoane, care este inclus în prețul camerei. Nu, nu este o glumă. Și nici bufet suedez. Chiar îți aduc toate chestiile alea, la care se adaugă bonus socată și cafea.

mic dejun conacu boierului

În cameră, totul este bine pus la punct. O curățenie desăvârșită, halate și papuci de baie, prosoape curate, pat mare, cu saltea Memory Foam, masă și fier de călcat, un televizor foarte bine integrat în ramă de lemn și un balcon generos. Bonus, cutia mea de Pringles Xtra Kickin’, chipsuri nelipsite din fiecare vacanță în care merg, se asortează perfect cu decorul.

cazare ponoarele

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu este cel mai mare pod natural din România și al doilea ca mărime din Europa. Astfel de poduri naturale mai există în SUA şi în Franţa, dar cel din România este singurul circulat, fiind format din calcare, ca urmare a surpării tavanului unei peşteri.

podul lui Dumnezeu

Spectaculosul monument natural are 30 de metri lungime, 13 metri lăţime, 22 metri înălţime şi 9 metri grosime. Este un vestigiu al Peşterii Podului, izolat de intrarea actuală în grotă printr-o dolină – Crovul Peşterii, formată prin surparea unei porţiuni de 50 de metri din plafonul vechii galerii. Numele i se trage de la faptul că, în decursul anilor, câteva maşini rămase fără frâne și un biciclist au căzut în gol de pe el, însă nimeni nu şi-a pierdut viaţa.

podul lui Dumnezeu mehedinti

Peștera Ponoarele

În imediata apropiere a Podului lui Dumnezeu, se află peștera Ponoarele. Aceasta are 734 de metri lungime și reprezintă un prim drenaj al apelor între Zaton şi subsolul ciuruit de galerii pe care este aşezat satul. Peștera are două deschideri, iar intrarea de la Podul lui Dumnezeu este o arcadă largă de 15 metri şi înaltă de 3 metri, care facilitează accesul într-o galerie descendentă pe primii 30 de metri.

pesterea ponoarele

Dacă nu ai ajuns încă în aceste locuri, îți recomand să o faci. Peisajele sunt uimitoare, cazarea este de-a dreptul senzațională (conacul are nota 9,8 pe Booking), mâncarea este foarte bună, iar liniștea… de neprețuit. Te las cu o imagine pe care am admirat-o minute în șir și te îndemn la visare. Poveștile cele mai frumoase se scriu în locurile în care te aștepți mai puțin.

biserică ponoarele

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalveazăSalveazăSalvează

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

1 comment

Lasă un răspuns