Dhermi, Albania – splendoarea naturii sălbatice

Primul lucru pe care îl vezi atunci când ajungi în Dhermi este apa: perfect transparentă, limpede, clară, nuanțe absolut geniale de albastru și turcoaz. Astfel că prima impresie este că ai ajuns în Rai. Așa am crezut și noi și am țopăit de bucurie, de parcă eram niște copii care ajunseseră pentru prima oară în viețile lor la mare.

Vacanță în Dhermi

RoadTrip. Zilele 4-6. Vacanță în Dhermi.

Prin comparație cu orice altceva, cazarea în Dhermi este destul de scumpă. Spun „prin comparație cu orice altceva”, pentru că am stabilit deja în articolele trecute că în Albania este cam de două ori mai ieftin decât la noi.

Noi ne-am cazat la Hotel Summer Dream, care este chiar pe malul mării, lipit de o minunăție a naturii, despre care o să vă povestesc mai jos. Hotelul arată ok, camera arată bine, terasa cu mese albe și cu priveliște spre mare este o încântare.

Vacanță în Dhermi

Dar… era plin de insecte: țânțari, furnici mici, furnici medii, furnici mari, furnici zburătoare, păianjeni și multe alte vietăți pe care nu le vrei nici pe terasă, nici la tine în cameră.

Vacanță în Dhermi

Camera noastră, de exemplu, era un mic insectar. De ce nu ne-am luat și noi un hotel mai fain, întrebați?! O, dar am căutat. Și toate, dar absolut toate din Dhermi, sunt adevărate insectare. Interesant este că albanezii nu par afectați de asta și majoritatea vin cu cortul. Ce-i drept, prețurile din Dhermi sunt enorme pentru ei, așa că probabil nici nu-și permit.

Bonus: De câte ori am trecut prin zona de corturi, ne izbea un miros de iarbă foarte puternic, așa că presupun că de aceea nu erau afectați de insecte.

Vacanță în Dhermi

Vă spuneam de hotelul nostru. Dincolo de problemele cu insectele, au mai existat câteva: singurul chelner de pe terasă nu vorbea engleză. Singurele cuvinte pe care le știa erau ”hello”, ”ok” și ”bye”, toate spuse cu un rânjet tâmp pe față. Niciunul dintre cele 3 cuvinte nu ne erau de prea mare folos, fapt dovedit la prima cină acolo când, în loc de vită la gătar cu orez, am primit porc și cartofi prăjiți.

Vacanță în Dhermi

Dar măcar ne-am făcut o prietenă nouă, extrem de pofticioasă, adorabilă și neastâmpărată. Ba chiar și-a băgat și o gheruță atunci când a fost nemulțumită de porția primită.

Vacanță în Dhermi

Dhermi arată ca un sat izolat din România anilor ’90. Drumuri neasfaltate, foarte proaste, pe care poți să mergi relaxat doar cu un tractor. Și atât.

Vacanță în Dhermi

Și, din păcate, majoritatea plajelor sunt în aceeași stare deplorabilă ca și drumurile.

Vacanță în Dhermi

Există, însă, câteva de plaje interesante pe care te poți plimba, așa că îi mai ierți din păcate stațiunii albaneze. Vă spuneam că noi am fost cazați chiar lângă o minunăție a naturii. Este vorba despre stânca din imaginea de jos în care vântul și apa au săpat o gaură suficient de mare încât să încapă apusul în ea.

Vacanță în Albania

Dar să revenim la cele 3 zile petrecute în Dhermi și să vă povestesc cele mai interesante lucruri de acolo.

Vacanță în Dhermi – Ziua 1

Prima zi în Dhermi a fost mai mult o seară. După ce am zăbovit o grămadă pe minunatul drum de pe muntele Çika, am ajuns la hotel, ne-am cazat și am avut „minunata cină” despre care vă povesteam mai sus. Ne-am oprit să admirăm apusul prin stâncă și mi-am luat doza de narcisism.

Vacanță în Dhermi

Am luat apoi la picior stațiunea și ne-am oprit la un cocktail într-un bar pe plajă, numit Country. 600 de leka un cocktail (indiferent care), adică vreo 20 de lei. Interesant este că atunci când am întrebat de meniu chlnerul ne-a răspuns sec: „Nu avem. Eu sunt meniul”.

Vacanță în Dhermi

Când ne-am întors la hotel a început vânătoarea de păianjeni și apoi o „percheziție” a camerei în urma căreia am rămas cu 5 păianjeni și vreo 20 de furnici mai puțin.

Vacanță în Dhermi – Ziua 2

A doua zi a fost considerabil mai frumoasă. Am decis să ignorăm toate problemele din jur, ne-am blindat cu spray contra țânțarilor și cu niște șervețele umede contra vietăților care mișunau pe acolo și am făcut plajă și câteva fotografii. Și chiar dacă experiența Dhermi nu a fost cea mai cea, nu pot să contest frumusețea unor peisaje și momente.

Vacanță în Dhermi

Vacanță în Dhermi

Vacanță în Dhermi

Vacanță în Dhermi

Am descoperit dincolo de stânca găurită de natură câteva plaje minunate la care se ajunge după ce escaladezi niște stânci cât casa. Noroc cu papucii de apă, căci am întâlnit o grămadă de perechi de șlapi abandonați pe traseu. După 3 astfel de plaje, am găsit un mic locușor între stânci care ne făcea să ne simțim ca în Laguna Albastră: nisip fin, apă clară și valuri care se spărgeau de stânci.

Vacanță în Dhermi

După ce am terminat cu plaja, am plecat la „vânătoare” de restaurante, sprând ca de data aceasta, să primim ceea ce am comandat și, de preferat, să fie și bun.

Vacanță în Dhermi

Pe seară am luat cina la Drymades Inn, un loc cu muzică bună și mâncare destul de ok. Recomandarea mea ar fi ca dacă ajungeți aici să încercați piure cu trufe și să fiți foarte atenți atunci când vă aduce nota: au prostul obicei să o încarce. În cazul nostru, au încărcat-o cu vreo 2400 de lek (80 de lei). Noroc că paranoia i-o virtute și am verificat nota.

Vacanță în Dhermi

Vacanță în Dhermi – Ziua 3

A treia zi în Dhermi a fost pe repede-înainte. Am încercat un nou restaurant – Drymades – care s-a dovedit cel mai bun din câte am testat noi și cel mai bun lucru pe care l-am mâncat acolo a fost o dorada proaspăt pescuită și azvârlită pe grătar.

Vacanță în Dhermi

Chelnerul nostru, Eri (foto mai jos), este probabil singurul vorbitor de engleză din stațiune care știe să își facă bine treaba. Dacă ajungeți în Dhermi, mâncați acolo și asigurați-vă că vă servește el.

Vacanță în Dhermi

După masă ne-am reîntors la plaja „Laguna Albastră”, am făcut un catralion de poze și am escaladat o mulțime de stânci în căutarea de noi peisaje.

Apusul în Dhermi este unul dintre cele mai frumoase momente de înserat la care am asistat vreodată. Uiți de insecte, de drumuri proaste, de oameni care nu vorbesc limba engleză și de orice altceva.

Vacanță în Dhermi

Vacanță în Dhermi

Ne-am mutat o plajă mai aproape de hotel și am găsit-o și pe aceea goală, așa că am profitat de moment și am făcut-o pe sirena de Dhermi, cu papuci de apă cu tot.

Vacanță în Dhermi

Vacanță în Dhermi

Seara ne-am întors la terasa Country și am băut câteva cocktailuri, lucru care s-a dovedit a fi o idee foarte proastă. Dacă primul cocktail băut a fost foarte ok (așa ca în prima seară), următoarele au fost din ce în ce mai dubioase. Alcool contrafăcut, am presupus noi, nu de alta dar simptomele pe care le-am avut începând din momentul acela indicau că suntem însărcinați amândoi. Nu suntem.

Noroc cu priveliștea de seară de am plecat din Dhermi cu gânduri bune.

Vacanță în Dhermi

Vacanță în Dhermi

În concluzie, Dhermi este un loc care merită vizitat măcar o dată viață. Cu toate acestea, nu aș recomanda mai mult de o noapte de cazare și chiar și în aceea ar trebui să fiți înfășurați în plase contra țânțarilor.

Cu speranța că din 2016 până în prezent, lucrurile au evoluat în bine în ceea ce privește cazarea, vă las mai jos o listă de oferte de cazare pentru Dhermi.


Booking.com

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

ElenaFilip

ElenaFilip

Elena Filip

3 comments

Lasă un răspuns